Štampači sa vanjskim spremnicima za tintu danas više nisu nikakva novost. Nakon nekoliko uređaja iz Epsona koji koriste ovakav sistem protoka tinte, umjesto klasičnih kertridža, do nas je došao i jedan model iz HP-a. Riječ je o HP Ink Tank Wireless 415 uređaju.

****

HP Ink Tank Wireless 415 je jednostavan All-In-One uređaj za manja poslovna okruženja i kućne radinosti. To znači da osim klasičnih funkcija štampača, ovaj uređaj posjeduje i skener.

Pomalo jajasto kućište crne boje, na sebi nema nikakvih viška ili nepotrebnih detalja, osim produžetka za koji se veže ono što smo spomenuli u uvodu. Riječ je vanjskim spremnicima za tintu, koji prije svega omogućavaju čuvanje većeg kapacitete tinte od običnih kertridža, te isto tako pojednostavljuju proces punjenja, ali i ono što je najbitnije, značajno pojeftinjuju cijenu odštampane stranice.

Ovdje treba biti pažljiv kod punjenja, jer pogrešno sipanje boje u neodgovarajući spremnik, sigurno će vas skupo koštati. Obzirom da je sve označeno bojama, šanse za slučajnu grešku su jako male.

Standardno punjenje dovoljno je za 8.000 stranica u boji ili do 6.000 crno-bijelih stranica sa HP-ovom bočicom crne tinte. Treba dodati da se uz štampač isporučuju dvije duple bočice crne tinte, što znači da ćete sa osnovnim paketom biti u mogućnosti odštampati preko 12.0000 crno-bijelih stranica.

1/1

Kao i svaki AiO uređaj, pored štampanja, svojim korisnicima nudi i skeniranje, te fotokopiranje. Štampač posjeduje i wireless mrežnu karticu, pa osim USB konekcije, dokumente na štampanje možete slati i bežično. Postoji mogućnost štampanja sa mobilnih uređaja pomoću odlične i vrlo jednostavne HP Smart aplikacije, koja može povlačiti dokumente i sa nekog od vaših mjesta “u oblaku” poput Google Drive-a ili Dropboxa. Možda jedini nedostatak je USB ili port za direktno štampanje sa memorisjkih kartica, ali nije toliko značajno obzirom na laganu upotrebu mobilnih uređaja.

Uz mali statusni LCD, kontrole i rukovanje uređajem vrlo je jednostavno i za manje iskusne korisnike.

Brzina štampe uklapa se u neki prosjek, pa sa 4 kombinovane strane grafike i teksta odštampane u minuti, sasvim je dobar rezultat za kategoriju kojoj pripada.

Kvalitet štampe za jedan poslovni štampač ili kućne potrebe je odličan, a naglasak definitivno treba staviti na štampanje fotografija. Za najbolje rezultate definitivno treba koristiti poseban foto papir, a rezultati su uporedivi sa izradom fotki u nekom foto studiju.

Na kraju svega treba dodati i njegovu vrlo atraktivnu i povoljnu cijenu, pa ukoliko razmišljate o nabavci nekog jednostavnije štampača za kuću ili posao, razmislite i bacite oko na HP Ink Tank Wireless 415 uređaj.

Cijena: 299,00 KM

Avtera d.o.o., Sarajevo www.avtera.ba

PLUS
cijena uređaja, veliki spremnici za tintu, cijena odštampane stranice, štampa fotografija

MINUS
nedostaje štampanje sa memorijskih kartica ili USB stickova

SPECIFIKACIJE:
Multifunkcijski uređaj: štampanje, skeniranje, kopiranje, crno-bijelo, boja; HP Thermal Inkjet tehnologija; Rezolucija štampanja: 4.800 x 1.200 dpi; Rezolucija skeniranja: 1.200 dpi x 1.200 dpi; Formati papira: A4, A5, A6, B5, C6, DL , 10 x 15 cm, 13 x 18 cm; Ulazna ladica za papir: 60 listova (20 foto papira); Izlazna ladica za papir: 20 listova; USB, Wi-Fi.