Kompaniju Tesla do sada smo gledali kroz prizmu njihovih telefona i tableta, koji su na nas ostavili veoma dobre dojmove. Ovaj put do nas je stigao i jedan TV, koji predstavlja njihov trenutno najjači model. Riječ je o Tesla TV S901 modelu.

****

Naš testni model tačne oznake 55S901SUS, pripadnik je njihove najjače serije televizora – Serije 9. Broj 55 u oznaci odnosi se na njegove dijagonalu ekrana, a pored ovog 55-inčnog modela, dostupni su još modeli sa dijagonalama ekrana od 49 i 43 inča.

Odmah na prvu, dočekati će vas vrlo jednostavan, elegantan i moderan dizajn ravnih linija. Crni aluminijumski okvir sa sivim detaljima i kromiranim nogarama, ostavljaju dopadljive dojmove, te će se lako uklopiti u većinu modernih kućnih okruženja.

Kad već kažemo moderno, onda tu treba uključiti i njegovu tehnologiju koja prati današnje standarde. Radi se od LED panelu UHD ili 4K rezolucije, a za njen rad zadužen je Android OS kao softverska podloga.

Android na TV-u je izuzetno dobra stvar, posebno za one korisnike koji i privatno koriste neki Andorid uređaj. Odlika mu je prije svega jednostavnost korištenja, a onda su ti razne aplikacije i servisi koji bez problema rade na Androidu. Netflix, Kodi i slično. Ovdje treba napomenuti da Tesla uz ovaj TV isporučuje i bežični gamepad, pa igranje Asphalta 8 ili neke druge omiljene igre u 4K rezoluciji i u stilu igrače konzole, nikad nije bilo jednostavnije iz udobnosti fotelje.

1/1

Ovdje treba spomenuti i dovoljno jaku hardversku osnovu i za one zahtjevnije aplikacije, pa sa četverojezgrenim Cortex A53 procesorom, 2,5 GB memorije, te 16 GB memorije za pohranu podataka, sve radi glatko i bez problema. Wi-Fi se podrazumijeva, a tu još Ethernet port, tri HDMI priključka, dva USB porta, VGA port, audio priključci, te DVB-T/T2 i DVB-C prijemnici.

U startu vas mogu zbuniti dva daljinska upravljača. Jedan je klasičan sa svim uobičajenim funkcijama, dok je drugi isključivo namijenjen smart funkcijama, ali u sebi krije i mikrofon. Pogađate, Android TV i Google Assistant omogućiti će da glasovnim komandama jednostavno pokrenete aplikaciju, pogledate YouTube klip koji želite, otvorite web stranicu i slično.  Naravno, ovo zahtjeva malo privikavanja i učenja, ali može značajno ubrzati i pojednostaviti rukovanje uređajem. Također, moguće je glasovne komande koristiti i na regionalno dostupnim jezicima.

Nesmijemo zaboraviti i integrisan Chromecast, pa ekran vašeg Android uređaja ili multimedijalne sadržaje koji imate na svom telefonu, tabletu ili računaru, uz Google Cast možete bežično da reprodukujete na velikom 4K UHD ekranu.

Još nešto što nas je iznenadilo je kvalitetna i veoma glasna reprodukcija zvuka. Naime, Tesla S901 opremljen je integrisanim Sound Bar-om, pa uz podršku za Dolby DTS tehnologiju, prigovora za zvuk nemamo.

Na kraju, uz odličan kvalitet slike koju je moguće detaljno podešavati, te visoke uglove vidljivosti, teško se oduprijeti dojmu da je ovo jedan od najboljih, uloženo-dobiveno ponuda i odnosa na tržištu. Zato, želite li TV velike dijagonale ekrana uz 4K rezoluciju i Android OS, obavezno uzmite ovaj Tesla model u razmatranje.

Cijena: 1.199,00 KM

Imtec Sarajevo https://imtec.ba/

PLUS
odnos cijena-kvalitet, Android, 4K, kvalitet slike, dijagonala ekrana, dizajn;

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
55 inča, 140 cm; 4K (UHD), Osvjetljenje: 300 cd/m²; Android 7.0; CPU Quad Core; RAM: 2.5GB; Flash: 16GB; 3x HDMI, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, Wi-Fi 11ac 2x2, Ethernet-LAN, , Digitalni audio izlaz (optički), Antenski IEC75, Satelitski priključak, L/D audio ulaz, 3,5mm izlaz za slušalice, Voice control, Wireless Gamepad