Kao što je sigurno većina vas upoznata, euforija oko Svjetskog prvenstva u fudbalu, ovih dana dostiže vrhunac. Samim tim traži se TV više, dijagonala ekrana za koji centimetar veća, a oni iskusniji, vjerovatno će posegnuti za nekim projektorom. U skladu stim, imamo jedan odličan prijedlog u vidu Epson EH-TW650 kućnog projektora.

****

Iako će mnogi odmah na prvu pomisliti kako je cijena projektora u odnosu na neki TV mnogo veća, Epson EH-TW650 će vas tu odmah razoružati. Zbog toga odmah na početku napominjemo da se cijena ovog modela kreće u rangu nekog TV-a dijagonale ekrana od 40-tak inča, a šta dobijate sa projektorom? Prije svega, veličina slike ograničena je na prazan prostor na vašem zidu ili dimenzijama platna, a ovaj model bez ikakvih problema isporučuje sliku dijagonale do cijelih 300 inča. Druga stvar je laka prenosivost, pa posuđivanje prijateljima ili pretvaranje vikendice u kino ne predstavlja nikakav problem.

Sa tehničke strane, riječ je o Full HD projektoru, a snaga njegove projekcione lampe iznosi 3.100 ANSI lumena. To znači da će slika ovog projektora biti vidljiva i bez potpunog zatamnjivanja prostorije, a uz dobro poznatu Epsonovu 3LCD tehnologiju, ukupnoj kvaliteti slike teško je pronaći manu.

Projekcijska lampa poznaje i Eco način rada, pomoću kojeg joj se vijek trajanja skoro udvostručuje, a Eco način rada preporučujemo i zbog manje buke njegovog rashladnog sistema.

1/1

Što se kontrola tiče, na raspolaganju je ručna kontrola zuma, fokusa i horizontalne keystone korekcije. Vertikalni keystone kao i ostali parametri se podešavaju kontrolama na samom projektoru ili uz pomoć ergonomski odličnog daljinskog upravljača. Kontrola slike je prilično detaljna, što pokazuje veliki broj opcija u meniju, a njegova jednostavnost olakšava posao.

Od načina povezivanja, na raspolaganju su dva HDMI porta od kojih jedan poznaje i MHL standard. Tu je i VGA, dva USB porta, kompozitni ulaz, te audio ulaz. Sasvim dovoljno za kućnu upotrebu, a na raspolaganju je i WiFi podrška prenosa slike putem bežične mreže. Dakle, uz odgovarajuću Epson iProjection aplikaciju omogućeno je jednostavno projektovanje slike sa mobilnih uređaja ili laptopa.

Treba spomenuti i Split screen funkciju podjele ekrana i projektovanja slike sa više izvora, što sa slikom preko 100 inča izgleda kao da gledate u dva ogromna televizora.

Ovdje nije loše spomenuti odličnu i detaljnu Epsonovu online aplikaciju za izračunavanje tačne pozicije projektora u odnosu na dimenzije slike koju želite dobiti. Zbog ultraširoke leće, sliku dijagonale od 100 inča moguće je postići sa udaljenosti malo preko 2 metra od projekcione površine.

Pored svega rečenog, najvažnija karakteristika ovog projektora je ono što smo istakli na početku - njegova cijena. Bez obzira da li projektor trebate za kućnu zabavu ili poslovne potrebe, ovo je definitivno uređaj vrijedan pažnje.

Cijena: 1.111,00 KM

Avtera BH, Sarajevo http://www.avtera.ba

PLUS
Cijena, Full HD, Split Screen, Wi-Fi

MINUS
nekome će nedostajati još poneki ulazni port, slab zvučnik

SPECIFIKACIJE:
3LCD tehnologija projekcije slike; FullHD (1920 x x1080) rezolucija slike; 3.100 ANSI lumena (economy: 1.500); Kontrast: 15.000:1; Lampa: 210W, radni vijek 4.500 sati (economy: 7.500); Keystone: ± 30°, horizontalno i vertikalno; Omjer projekcije: 1,22 - 1,47:1; Zoom: ručni, 1,2; Veličina projekcije: 30" - 300"; Zvučnik:2W; 802.11n mreža, WiFi Direct; 2x USB; 2x HDMI (1x MHL), VGA, kompozitni video ulaz., Cinch audio ulaz.