Lenovo je svoju IdeaPad seriju 300 laptopa usmjerio ka srednjem segmentu -  od kućnih, multimedijalnih, pa do poslovnih modela. Evo šta nudi jedan model iz te serije - IdeaPad 320S 14.

****

Lenovo IdeaPad 320S 14 veoma lako je smjestiti među svestrane ili popularno rečeno all-rounder uređaje, što znači da će poslužiti za širok spektar zadataka koji se mogu postaviti pred jedan prenosni kompjuter.

Plastično kućište u kombinaciji nekoliko nijansi sive boje, veoma dobre je čvrstoće i izrade. Poklopac ekrana može se postaviti u potpuno vodoravan položaj, što nije čest slučaj u ovom cjenovnom rangu.

Iako se radi o laptopu sa 14-inčnom dijagonalom ekrana, dimenzijama je puno bliži 13-inčnoj konkurenciji. To su omogućile tanje bočne ivice okvira ekrana, a ukoliko imate potrebu za čestim nošenjem, on ujedno ima i vrlo prihvatljivu masu od 1,5 kg.

IPS matrica sa Full HD rezolucijom isporučuje veoma dobru sliku, odličnog kontrasta, realističnih boja i velikih uglova vidljivosti. Antirefleksivni premaz je uvijek zgodan dodatak, a jedino bi osvjetljenje za nijansu moglo biti veće.

1/1

Portovi su smješteni sa lijeve i desne strane, a uključuju dva USB porta od kojih je jedan u 3.0 izdanju, jedan USB Type C port, HDMI video izlaz, te audio priključak i čitač memorijskih kartica.

Glavna snaga ovog laptopa potiče iz sedme generacije Intel Core i3 procesora sa dvije jezgre koje se HT tehnologijom uduplavaju. Tu je i 4 gigabajta memorije i to u DDR4 izdanju, dok je za pohranu podataka na raspolaganju SSD disk kapaciteta 256 gigabajta, što je baš dobra osobina za jedan ovakav laptop.

Intel HD 620 grafika je sasvim dovoljna za namjenu ovog laptopa, a kompletna ova hardverska konfiguracija uspjela je na našem testu HD video reprodukcije izdržati rad na bateriju u trajanju od 5 sati i 25 minuta, što je i više nego dobar rezultat.

Tastatura je veoma dobra, sa ravnim i plitkim tipkama, ali veoma prostranim i udobnim za ove dimenzije uređaja. Dovoljno je dobra i za duža kucanja, a na touchpad sa ugrađenim tipkama nemamo nikakvih zamjerki jer sasvim uredno izvršava svoju funkciju.

Na kraju, Lenovo IdeaPad 320S 14 dolazi sa Windows 10 Home licencom, što treba cijeniti u pogledu na cijenu. Bez bilo kakvih većih zamjerki, ako tražite laptop primjenjiv od kućnih do poslovnih zadataka, ovaj predstavlja prilično dobru vrijednost za svoju cijenu.

Cijena: 1.299,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
odličan odnos uloženo-dobiveno, dimenzije i masa, ekran

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 mobilni procesor 7130U(3M, 2.7 GHz), dual-core, HT; Intel HD Graphics 620; 14" IPS ekran, 1920x1080; 4GB DDR4 RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 1x USB 2.0; 1x Type-C USB 3.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; 1,5kg; Win 10 Home.