Iz kompanije Prestigio do sada smo isprobali telefone, tablete, pa čak i jedan konvertibilni uređaj. Ovaj put, u ruke nam je dospio jedan njihov laptop i moramo priznati, ugodno i lijepo nas je iznenadio.

*****

Pod oznakom Smartbook, Prestigio je na tržište lansirao malu seriju svojih laptopa, a do nas je došao model oznake Smartbook 133S.

Na prvi pogled, uređaj izgleda vrlo atraktivno. Kućište je u cjelosti izrađeno od metala. Kombinacija tamno sive i crne boje, odlično je pogođena, a završna obrada materijala i ukupni dojam su na veoma visokom nivou.

Sa dijagonalom ekrana do 13,3 inča, očigledno se išlo na lakšu prenosivost, a masa od svega 1,3 kg dodatno olakšava stvar. Ekran nas je dodatno oduševio svojim karakteristikama, a tu su IPS matrica sa Full HD rezolucijom, te veoma jako pozadinsko osvjetljenje i veliki uglovi vidljivosti. Ovo je defintivno nešto što se ne viđa tako često u ovom cjenovnom rangu.

Ispod haube, pokretačka snaga dolazi iz dvojezgrenog Intel Celeron N3350 procesora koji u turbo režimu radi na 2,4 GHz, a uz njega su još integrisana Intel HD Graphics N500 grafička kartica i 3 GB radne memorije. 32 GB flash memorije će se brzo popuniti, ali na raspolaganju dodatni microSD slot, te još mnogo bolje, mogućnost ugradnje nekog SSD-a u M.2 izdanju, što bi ovom uređaju sigurno dodalo znatno ubrzanje.

1/1

I bez njega, u svakodnevnici, rad sa dokumentima, surfanje internetom, te gledanje videa i slušanje muzike, rade bez ikakvih problema.

Na raspolaganju su još dva USB porta u 3.0 izdanju, micro HDMI izlaz, audio priključak, te web camera od 0,3 megapiskela koja  će zadovoljiti jednostavne video razgovore.

Tastatura je također veoma ugodna. Tipke su prostrane sa plitkim hodom, a jedinu zamjerku možemo staviti na nepostojanje oznaka specijalnih karaktera iz našeg alfabeta. Touchpad je dobro osjetljiv, sa nešto tvrđim ugrađenim tipkama ispod površine.

Baterijska autonomija na našem testu HD video reprodukcije došla je do rezultata od 4 sata i 50 minuta, što je malo ispod prosjeka kategorije, ali opet sasvim dovoljno obzirom na budžetsku kategoriju kojoj pripada.

Na kraju treba zaokružiti stavkom da uređaj dolazi sa Windows 10 Home operativnim sistemom i imamo lijepo dizajniran i lako prenosiv laptop, koji će biti pouzdan kompanjon za manje zahtjevne poslove,  školu, uživanje u filmovima i muzici, uz vrlo pristupačnu cijenu.

Cijena: 495,00 KM

Asbis, Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Cijena, mogućnost nadogradnje, ekran

MINUS
Interna memorija bi mogla biti malo veća

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Celeron N3350 @ 1,1 (Turbo 2,4 GHz), dvije jezgre; Memorija: 3GB RAM; SSD: 32GB; 13,3'' ekran IPS, 1920x1080 Antiglare; Intel HD Graphics N500; 2 x USB 3.0; Bluetooth 4.0; Wi-Fi 802.11n; Micro HDMI 1.4;Micro SD slot; audio I/O; Baterija: 5.000mAh; Windows 10 Home; 1,3 kg.