Dell Inspiron 15 7570 je uređaj koji donosi osvježene hardverske specifikacije u odnosu na prethodne modele iz serije 7000. Prije svega to se odnosi na posljednju osmu generaciju Kaby Lake R procesora, ali da ne žurimo, krenut ćemo redom.

Dizajnu ovog uređaja teško je pronaći manu. Kućište izrađeno od aluminijuma uz kvalitetnu i visoku završnu obradu, ulijeva apsolutnu sigurnost, a pinky presijavanje našeg testnog modela moglo bi biti primamljivo mnogim zaljubljenicama u tehnologiju.

Broj 15 iz naziva sugeriše da se radi od modelu sa 15,6 inčnim ekranom, a nakon podizanja poklopca dočekati će vas potpuni užitak za oči. Tanki okvir oko ekrana učiniti će da on izgleda još prostraniji, a IPS matrica sa Full HD rezolucijom isporučuje sliku odličnih karakteristika.

Podizanje ekrana otkriva i ono što nam se najmanje dopalo na ovom uređaju. Iako je prostora dovoljno, tastatura je za naš ukus relativno malih dimenzija, gdje su tasteri bar malo moglo biti veći. Osim toga kvalitet iste je veoma dobar, sa plitkim hodom tipki i pozadinskim osvjetljenjem. Touchpad sa ugrađenim tasterima ugodno je osjetljiv i prostran.

1/1

Vratimo se na spomenutu osvježenu hardversku specifikaciju, pa ćete tako u ovom laptopu pronaći četverojezgreni Core i7-8550U procesor sa radnim taktom od 1.8 GHz, koji se u Turbo režimu penje na cijelih 4 GHz. Uz njega je i integrisana Intel UHD Graphics 620 kartica, ali i velikih 8 GB radne memorije, te kombinacija 256 GB SSD-a u M.2 izdanju i hard diska od 1 TB. Time ovo postaje odličan poslovni uređaj, ali i vrlo agilan multimedijalni laptop.

Svemu ovome treba dodati tri USB 3.1 porta, jedan USB Type-C, HDMI izlaz, LAN priključak, čitač memorijskih kartica i audio priključke, čime se dobija vrlo zaokružen komplet.

Iako je osvježena hardverska specifikacija energetski efikasnija od prethodnih generacija, naš test baterije sa HD video reprodukcijom uklopio se u neki prosjek sa 5 sati i 10 minuta autonomije.

Na kraju, uz Windows 10 Home licencu, Dell Inspiron 15 7570 ostavlja dojam dobro izbalansiranog i svestranog uređaja. Jak hardver će bez problema izgurati i zahtjevnije multimedijalne zadatke, dok će poslovni korisnici dobiti strog i pouzdan uređaj. Trebate li takvo nešto, ovaj laptop zaslužuje vašu pažnju.

Cijena: 2.499,00 KM

Asbis, Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
hardver, dizajn, ekran, donji poklopac za pristup internim komponentama,

MINUS
trajanje baterije bi moglo biti malo bolje

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7-8550U (1,8GHz, 6MB, Turbo: 3,7 - 4GHz), quad-core; integrisana Intel UHD Graphics 620; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 8GB DDR3 RAM; 256 GB SSD-a M.2 + HDD 1 TB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.1; USB Type C; HDMI; Audio I/O, zvučnici; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Windows Home 10; 361 x 244 x 18.8 mm ; 2,6 kg.