Na tržištu projektora, ultra portable kategorija nije baš tako često zastupljena. Međutim, kompanije poput Epsona, trude se uvijek donijeti nešto novo i inovativno. Epson EB-1795F projektor je upravo jedan takav primjer.

***

Epson EB-1795F je jedan od rijetkih ultra portable projektora na tržištu koji će omogućiti prikazivanje slike u Full HD rezoluciji. Međutim, dok se konkurencija oslanja na LED ili DLP tehnologije, ovdje je riječ o uređaju sa standardnom lampom i LCD tehnologijom, ili tačnije sa dokazanom Epsonovom 3LCD tehnologijom.

Čitava stvar spakovana je u prepoznatljivo crno-bijelo kućište sa debljinom od svega 4,5 cm, te masom od 1,8 kg, čime je ultra portable kategorija u potpunosti opravdana. Uz njega dolazi i vrlo elegantna torbica za jednostavnije prenošenje.

Kao i obično, kavliteti slike sa 3LCD tehnologijom poznatom po vrlo realnom prikazu boja, teško je pronaći manu, a lampa deklarisana sa 3.200 ANSI lumena, pobrinut će se da slika bude potpuno vidljiva i u veoma osvjetljenim prostorima. Zbog toga, nije loše koristiti štedljivi ili Eco način rada, čime se štedi projekciona lampa. Samim tim moguće je produžiti i njen životni vijek sa standardnih 4.000 na veoma dugih 7.000 sati rada.

Zanimljivo je da ovaj kompaktni model integriše i ultraširoku leću, pa je moguće projektovati sliku do dijagonale od čak 300 inča, ili ako je skućen prostor, onda vam je dovoljno samo 1,5 metar udaljenosti za dijagonalu od 60 inča.

Uz ove se veže i još jedna bitna karakteristika, a to je ScreenFit tehnologija automatskog podešavanja keystone-a, kako po vertikalnoj tako i po horizontalnoj osi. Uz pomoć integrisanih različitih senzora, te zahvaljujući ugrađenom autofokus motoru, ScreenFit tehnologija veoma brzo i vrlo precizno ispravlja i izoštrava prikaz slike. Nije idealno, ali u večini slučajeva predstavlja veliko olakšanje i eliminiše traženje i podešavanje idealne pozicije projektora, što je u poslovnim i demonstrativnim slučajevima veoma značajno.

Od priključaka tu su jedan HDMI port koji može poslužiti i kao MHL port za spajanje mobilnih uređaja, VGA port, dva USB porta, kompositni ulaz, te audio ulaz. Pored toga integrisana je i Wireless podrška „n“ standarda uz mogućnost NFC povezivanja, pa uz odgovarajuću Epson iProjection aplikaciju omogućeno je jednostavno projektovanje slike sa mobilnih uređaja ili laptopa.

Treba spomenuti i Split screen funkciju podjele ekrana i projektovanja slike sa više izvora, kao i mogućnost listanja slajdova uz pomoć Gesture Presenter funkcije, zašto je ipak potrebno malo privikavanja.

Na kraju, ovakvom uređaju, teško je pronaći neku ozbiljniju manu, osim možda nešto više cijene. No, poslovni i multimedijalni korisnici kojima su primarne njegove kompaktne dimenzije, odlične karakteristike i širok spektar mogućnosti, sigurno neće obraćati pažnju na to.

1/1

Cijena: 2.808,00 KM

Avtera BH, Sarajevo http://www.avtera.ba

PLUS
kompaktnost, Full HD rezolucija u ovoj klasi, 3LCD tehnologija, mogućnost povezivanje više izvora, Screenfit.

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
3LCD tehnologija; White i Color light output: 3.200 ANSI lumena (1.900 ANSI lumena Eco); Full HD 1920x1080 (16:9); Kontrast: 10.000:1; Lampa: 214W, trajanje: 4.000h (7.000h Eco); Keystone: Auto vertical: ± 30 °, Auto horizontal ± 20 °; Projection Ratio: 1.04 - 1.26:1; Zoom: Digital, Factor: 1 - 1.6; Veličina/udaljenost slike: 0,8-8.2m za sliku dijagonale 30 do 300 inča; USB 2.0 Type A, USB 2.0 Type B, VGA in, HDMI in, Composite in, Stereo mini jack audio in, Miracast, MHL, Near Field Communication (NFC), Wireless LAN IEEE 802.11b/g/n, Wireless LAN b/g/n (2.4GHz); 1,8kg