Asus ZenBook, oznake UX410U, predstavlja najnoviji Ultrabook sa potpisom ove tajvanske kompanije, koji izgleda upravo onako kako biste i očekivali - minimalistički elegantno.

Sa svojom težinom od 1,4 kilograma i debljinom ispod 19 milimetara, u pitanju je izuzetno tanak uređaj koji krasi nešto veći ekran u odnosu na konkurenciju sličnih dimenzija, pa ćete tako umjesto u 13-inčnom, dobiti priliku uživati u 14-inčnom ekranu Full HD rezolucije, sa vrhunskim kvalitetom slike i uglovima gledanja od čak 178 stepeni.

Pored toga, svidjela nam se i tastatura, koja nudi sve standardne tipke na njihovim mjestima, kao i veliki Enter, što je za nas ugodna promjena nakon nekoliko laptopa i tastatura sa malim Enterom koje smo testirali u proteklom periodu.

Sa druge strane, nismo bili najveći ljubitelji predinstaliranog McAfee antivirusa, koji je stigao zajedno sa Windows 10 Pro operativnim sistemom i bez kojeg bi laptop definitivno ostavljao još i bolji prvi dojam.

1/1

Listu specifikacija zaokružuju Intelov i3-7100U procesor, 4 GB DDR4 radne memorije, baterija koja će omogućiti do 10 sati autonomije (ovisno od opterećenja), SSD disk kapaciteta 256 GB i Intelova HD Graphics 620 integrisana grafika, što će vam biti i više nego dovoljno za regularne uredske poslove i surfanje webom, ali i za povremeno uživanje u filmovima i muzici. A kada već spominjemo multimediju, vrijedi istaći kako se Asus ovaj put opredijelio za Harman Kardon zvučnike, koji su se u našem iskustvu pokazali kao sasvim solidni - iako moramo priznati da bi nam bili još i draži kada bi bili za nijansu glasniji.

Od portova, tu su dva USB 2.0 sa desne strane, gdje ćete pronaći i čitač SD memorijskih kartica, dok su sa lijeve strane laptopa smješteni po jedan USB 3.0, USB Type-C, 3,5-milimetarski audio i HDMI port.

No, Asus nije zaboravio ni na korisnike kojima bi mogli zatrebati i dodatni portovi, pa ćete tako sa laptopom dobiti i par vrlo korisnih adaptera - jedan USB-Ethernet i jedan HDMI-VGA, sa kojima ćete biti spremni i za žičano povezivanje na Internet, odnosno za održavanje prezentacija na nešto starijim projektorima.

Osim toga, uz laptop ćete dobiti i prilično elegantnu crnu futrolu za isti, što nas je ugodno iznenadilo, tako da Asus moramo pohvaliti na ovom dobrodošlom bonusu.

Sa svim tim u vidu, ne preostaje nam ništa drugo nego da vam Asusov novi ZenBook preporučimo kao sasvim solidan Ultrabook prihvatljive cijene, koji bi svakako trebali uzeti u razmatranje prilikom kupovine.

Cijena: 1.699,00 KM

Avtera BH; www.avtera.ba

PLUS
Ultrabook za dobru cijenu, dodatni port adapteri

MINUS
McAfee antivirus opterećuje Windowse

SPECIFIKACIJE:
Intel i3-7100U CPU; 14” Full HD ekran; 4 GB DDR4 RAM; SSD kapaciteta 256 GB; Intel HD Graphics 620 GPU; 2x USB 2.0, 1 x USB 3.0, USB Type-C, 3,5-milimetarski audio i HDMI port; Windows 10 Pro; 323 x 223 x 18.5 mm; 1.4 kg