Za razliku od velikih stolnih skenera, Epson WorkForce DS-360W, je skener čija je jedna od glavnih osobina prenosivost, pa u skladu s tim, dolazi i kompaktnost. Dimenzijama je malo veći od recimo pakovanja jedne litre mlijeka, pa spremanje u ruksak ili držanje u ladici, prolazi bez većih problema.

Sa rasklopivim gornjim dijelom koji služi kao ladica za držanje dokumenata, uređaj omogućava potpuno jednostavno skeniranje dokumenata formata do A4 i u rezoluciji do 1.200 dpi, bilo monohromatske ili u boji. Što se tiče medija, gotovo je neograničen uz mogućnost jednostranog i obostranog skeniranja. Prihvata karton i papir od 52 do 230 g/m2, a posjeduje i namjenski slot za skeniranje plastičnih kartica, poput vozačkih dozvola ili ličnih dokumenata.

Pored uobičajenog spajanja na računar putem USB 3.0 konekcije, skener posjeduje mogućnost i Wi-Fi povezivanja, bilo da se radi o povezivanju na neku postojeću bežičnu mrežu, bilo da skener preuzme ulogu Access Pointa na koji se mogu priključiti do četiri mobilna uređaja. Sa bilo kojim od ovih načina rada nismo imali nikakvih problema prilikom povezivanja, što svakako ide u prilog njegooj jednostavnosti korištenja.

1/1

Sa prednje strane se nalaze i statusne diode, a jedna od njih sadrži i simbol baterije, pa nije teško zaključiti da uređaj posjeduje i internu punjivu bateriju, pa je mobilnost i rad na terenu sa ovim uređajem potpuno zaokružen. Pored toga, internu bateriju moguće je puniti i putem USB porta.

Priključen na računar, bilo da koristite Epson softver ili integrisani Windows alat, spremanje dokumenata u PDF ili JPG format, na lokalni disk ili neku mrežnu ili cloud destinaciju, radi apsolutno bez zamjerki. Naravno, mnogo interesantniji mod kontrolisanja je putem mobilnih uređaja, ali i tu je sve na svom mjestu. Epson tvrdi da je ovo trenutno najbrži skener u klasi na tržištu, a da se radi o veoma brzom uređaju govori i podatak od čak 23 skenirane stranice u minuti, pri rezoluciji od 300 dpi. ADF ladica ima kapacitet od 20 listova.

Kvalitet skeniranih dokumenata je na visokom nivou, posebno za tekstualne dokumente, dok su slike i fotografije za nijansu pretamne. Također, i OCR ili optičko prepoznavanje karaktera radi odlično, pa zaključak nije teško izvući.

Imate li potrebu za kompaktnim, lako prenosivim i izuzetno brzim skenerom odličnih mogućnosti, Epson WorkForce DS-360W, je uređaj sa kojim sigurno neće pogriješiti.

Cijena: 690,30 KM

Avtera BH, www.avtera.ba

PLUS
Prenosivost, brzina, mogućnosti, kvalitet skeniranja

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Optical Resolution (ADF) 600x600 dpi; Scanning Resolution 1.200x1.200 dpi; Letter Legal, Letter, No. 10, C6, C5, C4, B6, B5, A6, A5, A4, plastične kartice; USB 3.0; Wi-Fi Direct, Wireless LAN IEEE 802.11a/b/g/n, 288‎x89x67 mm; 1.3 kg