Tačne oznake Vostro 15 3568, laptop je koji po svom izgledu ničim posebno neće odudarati od nekog klasičnog ili generičkog dizajna. Crna mat plastika sa ponešto sjajnih detalja, dobro se uklopila u prilično ravne i stroge poslovne crte.

Podizanje poklopca otkriva da ovaj laptop sa ekranskom dijagonalom od 15,6-inča krije i numerički dio tastature, što može biti dobro, ali i malo ograničavajuće za one koji rade sa mnogo unosa teksta, zbog nešto manjih nekih tipki, a posebno entera. Prostrani touchpad sa integrisanim tipkama je veoma dobrih karakteristika.

Kada smo već spomenuli ekran, treba pohvaliti antirefleksivni premaz i TN matricu sa LED pozadinskim osvjetljenjem, a obzirom da je riječ o jeftinijoj konfiguraciji, ovo je model sa HD rezolucijom. Sve ostalo je u skladu sa ovim tipom matrice, dobro osvjetljenje, prirodna reprodukcija boja i prihvatljivi uglovi vidljivosti.

1/1

Pokretačka snaga dolazi iz Core i5 7200U procesora sedme Kaby Lake generacije, sa dvije jezgre, HT tehnologijom i Turbo frekvencijom od 3,1 gigaherca. Tu je i integrisana Intelova HD 620 grafika, 4 gigabajta memorije, te hard disk od jedan terabajt, koji je na žalost najslabija karika konfiguracije. Zbog ploča koje imaju 5.400 obrtaja u minuta, disk ponekad pokazuje znakove tromosti.

Kako i dolikuje jednom poslovnom laptopu, tri USB porta, od toga dva 2.0 i jedan 3.0 standarda,  HDMI i VGA video izlazi, čitač memorijskih kartica, Ethernet port, te DVD drajv i 720p web kamera, sasvim lijepo zaokružuju spisak dodatne opreme. Mjesta se našlo i za TPM 2.0 čip za lakši rad sa enkriptovanim podacima, a za pohvaliti su i prilično snažni stereo zvučnici pozicionirani sa prednje strane.

Sa ovom konfiguracijom, naš test baterije sa HD video reprodukcijom potrajao je 5 sati i 8 minuta, što je neki prosjek za ovu kategoriju uređaja. Na kraju, sliku treba zaokružiti sa Windows 10 Pro licencom i McAfee Antivirusom sa čijom brzinom nikako nismo bili zadovoljni.

Sve u svemu, riječ je o laptopu koji bi više vremena mogao provoditi na uredskom stolu nego u pokretu, a od prosjeka kategorije kojoj pripada, ne izdvaja se ničim posebno.

Cijena: 1.620,00 KM

Asbis, Sarajevo; http://www.asbis.ba

PLUS
tipičan poslovni računar, procesor za ovu cijenu

MINUS
spor hard disk

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 7520U (2,50GHz, Turbo: 3,1 GHz), dual-core, HT; Intel HD Graphics 620; 15,6" TN LED ekran, 1366x768, anti-glare; 4GB DDR4 RAM; HDD 1 TB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; DVD drive; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD Web kamera; Microsoft Windows 10 Pro; McAfee Antivirus; 380 x 260 x 23 mm; 2,1 kg.