U današnje vrijeme, jedan od vrlo čestih problema sa bežičnim mrežama je nedovoljan domet iste. Broj wireless mreža je u ogromnom porastu, a tu su i smetnje poput druge elektronske opreme, zidova i slično. Zato je jedan od najjednostavnijih načina za povećanje dometa bežične mreže korištenje tzv. Range Extendera. Evo jednog takvog.

TP-Link Range Extender oznake RE200 je uređaj koji će omogućiti povećanje dometa postojeće bežične mreže, ali se po potrebi može iskoristiti i za druge namjene. Naime, obzirom da posjeduje i integrisani Ethernet port, ovaj uređaj se može iskoristiti i za povezivanje nekog LAN uređaja, ili čak više njih uz pomoć switcha. Znači RE200 može poslužiti i kao stacionarna mrežna kartica.

Kvalitet izrade i dizajn su za pohvalu. Ako će biti na nekom vidnom mjestu, jer za napajanje koristi standardnu utičnicu integrisanu u njegovo kućište, sigurno će se jednostavno uklopiti u vizije današnjih modernih enterijera. Na njemu se još nalazi višebojnih dioda koje signaliziraju status 5 GHz i 2,4 GHz konekcije, Wi-Fi aktivnost, LAN aktivnost, napajanja i WPS-a, od kojih je WPS dioda u sklopu samog WPS dugmeta.

1/1

Kao što se očekuje od ovakvih uređaja, funkcionalnost i jednostavnost korištenja su potpuno pojednostavljeni. WPS je ujedno i najjednostavniji način konfiguracije. Dovoljno je da na wireless routeru pokrenete WPS funkciju, isto uradite na wireless extenderu, i za kratko vrijeme, Extender je u funkciji.

Ukliko nemate ruter sa WPS funkcijom biće potrebno da Extender povežete kablom i kroz web wizard podesite detalje vezane za konfiguraciju vaše bežične mreže.

Povećanje dometa će svakako zavisiti od jačine glavnog rutera, ali i lokacije Extendera i opet drugih mogućih smetnji. Promjene boje na diodama će vam pomoći pronaći pravo mjesto za instalaciju, ali sigurno računajte na dodatnih 20-25 metara novog mrežnog dometa.

Sve u svemu, trebate li na jednostavan način povećati i poboljšati domet vaše bežične mreže i ukloni mrtve točke, ovo je idealan uređaj za kućna i manje zahtjevna uredska okruženja.

Cijena: 85,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
povoljna cijena, jednostavno, Ethernet port

MINUS
ništa posebno bitno

SPECIFIKACIJE:
802.11ac, 2,4 GHz; 5 Ghz; Ethernet port; 3x interna antena; WPS, DHCP; Brzina: 5 GHz: do 433 Mbps; 2.4GHz: do 300 Mpbs; Potrošnja: cca. 3W.