Iako većini korisnika na spomen pretvaranja laptopa u tablet sigurno prvo na pamet padaju Yoga modeli iz Lenova, Dell je također jedan od popularnijih proizvođača konvertibilnih ili hibridnih uređaja.  To govori i činjenica da je upravo njihova glavna Inspiron serija, među kojima je i ovaj model oznake 13-5379, jedna od prvih koja je opremljena sa najnovijom osmom genracijom Intelovih procesora.

U našem testnom modelu to je četverojezgreni Core i5-8250U procesor sa radnim taktom od 1.8 GHz, koji se u Turbo režimu penje na 3.4 GHz. Uz njega je i integrisana Intel UHD Graphics 620 kartica, sa kojom se sigurno nećete ništa ozbiljno igrati, osim nekih casual naslova. Međutim, uz 8 GB radne memorije i 256 GB prostora na SSD-u, ovo je sasvim agilna hardverska osnova za sve vrste uredskih poslova i više multi-tasking zadataka.

13,3-inčnom ekranu osjetljivom na dodir možemo jedino zamjeriti što nije malo veći zbog neiskorištenog dijela oko njega. Pored toga, Full HD rezolucija, dobro sovjetljenje, vrlo dobri uglovi vidljivosti i realan prikaz boja, pružiti će potpuni užitak rada na ovom uređaju.

Dizajnerski, radi se o vrlo klasičnom laptopu, sa prepoznatljivom Dellovom old-school tamno sivom bojom. Iako kompletno izrađen od plastike, kvaliteti materijala i izradi ne možemo pronaći manu, a i mehanizam za pretvaranje laptopa u tablet ili neki drugi mod rada (Tent, Stand) djeluje vrlo čvrsto i pouzdano.

1/1

Tastaura sa pozadinskim osvjetljenjem je vrlo ugodna i za nešto duže tekstove, a svidio nam se vrlo prostran i ugodno osjetljiv touchapad sa podrškom za Windows gesture.

Od priključaka na kućištu sa lijeve strane mjesta se našlo za jedan HDMI, dva USB 3.0 porta, 3,5-milimetarski audio port, dok su sa desne strane smješteni jedan USB 2.0 port, čitač memorijskih kartica, rocker tipka za kontrolu glasnoće zvuka, te On/Off tipka. Teško je neprimjetiti izostanak USB Type-C porta, pa mu se te može uzeti kao jedina zamjerka.

Novi procesor se odrazio i na baterijsku autonomiju, pa je naš test HD video reprodukcije pokazao 7 sati i 7 minuta, što je veoma dobar rezultat za ovu kategoriju uređaja. Uz njega dolazi i Windows 10 Home licenca, pa i zaključak nije teško izvuči.

Dell Inspiron 13-5379 će ponuditi sve što bi trebao da ima jedan 2 u 1 uređaj iz srednjeg segmenta. Elegantan dizajn, izvrstan kvalitet izrade, kao i odlične poslovne performanse pa veoma dobroj cijeni.

Cijena: 2.198,00 KM

Asbis Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Kvalitet izrade, novi Intel procesor, specifikacija za ovu cijenu, ekran

MINUS
Izostanak USB Type-C porta

SPECIFIKACIJE:
Intel i5-7200U @ 2,50GHz 8GB RAM Intel HD Graphics 620 256GB SSD 13,3” Full HD ekran Windows 10 Home Portovi: 2x USB 3.0, 1x HDMI, USB 2.0, SD Card Reader, 3,5mm audio