Teško se i sjetiti kada smo posljednji put na testu imali tablet iz kompanije Prestigio. Telefoni iz njihove Grace serije su na nas već nekoliko puta ostavili veoma dobre dojmove, pa da vidimo šta to nudi tablet iz upravo te serije.

Prestigio Grace 3101 je tablet dijagonale ekrane od 10-inča i rekli bismo da ima neki standardizovan izgled, koji ne donosi bitnija iznenađenja. Ono što nije baš standardno je materijal kućišta, kojem dajemo visoku ocjenu. Gumirana plastika jedan je od naših omiljenih materijala za izradu tableta. Prijatan je pod rukom, ne klizi i ne privlači mnogo otisaka prstiju.

Ekran sa IPS matricom donosi HD rezoluciju, veoma dobru svjetloću i ugodne uglove vidljivosti. Iako je rezolucija mogla biti malo veća, ova je sasvim dovoljna za kvalitetnu sliku, bez pogubnih uticaja na cijenu ili trajanje baterije. A upravo baterija kapaciteta 6000 mAh jedna od jakih karakteristika ovog tableta. Bez problema će izdržati dan i pol autonomije, uz svakodnevni prosjek korištenja - za surfanje, listanje socijalnih mreža i pomalo igranja.

1/1

Što se hardverske konfiguracije tiče, i ovdje nema velikih iznenađenja. Glavni hardver je baziran na MediaTek čipsetu čija je glavna komponenta procesor sa četiri jezgre, te Mali-T720 grafički čip koji će omogućiti i malo jačeg igranja. Tu je i 2 GB memorije za ugodniji i tečniji rad i 16 GB interne memorije.  Pored uobičajenih dodataka, izlaza za slušalice i microUSB porta, tablet ispod malog poklopca sa stražnje strane krije i slot za microSD kartice, te dva SIM slota za komunikaciju i mobilni Iinternet.

Nisu zaboravljene ni kamere, ali ih treba uzeti isključivo u slučaju nužde. Glavna ima rezoluciju od 2 megapiksela, dok je ona za video komunikaciju i poneki selfie u 0,3 megapikselnom izdanju.

Android je u 7.0 verziji, a u Prestigio slučaju, to znači stock interfejs i nešto karakterističnih predinastaliranih aplikacija, koje se uz srećom mogu malo počistiti i srediti.

Na kraju, sve ovo dolazi po vrlo povoljnoj cijeni, koja je definitivno najizraženija karakteristika Prestigio Grace 3101 tableta. Razmišljate li o tabletu za najmlađe korisnike, ili želite uređaj koji će vam stajati na stolu u dnevnom boravku za nešto razonde, ovo može biti sasvim solidan izbor.

Cijena: 219,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
trajanje baterije, mogućnosti za ovu cijenu

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
CPU: Mediatek MT8735 @ 1.0 GHz, četiri jezgre; Memorija: 2GB RAM; 16GB Flash memorije; 10'' ekran IPS, 1280x800; Mali-T720; Baterija: 6.000mAh; Kamera: 0,3 MP prednja, 2,0MP zadnja; Bluetooth 4.0; Wi-Fi 802.11n; Micro SD slot; micro USB port; audio I/O; Android 7