Osvježeni modeli u serijama uglavnom donose promjene u dizajnu i hardveru, pa je takav slučaj i kod Lenovo Yoga 520 modela u odnosu na prethodnika kojeg smo također ranije testirali.

I u ovom slučaju zadržan je elegantan dizajn uz blago zaobljene uglove i sa prepoznatljivim dijamantno rezanim ivicama kućišta i poklopca ekrana. Iako plastika dominira, kvalitet izrade je na vrhunskom nivou. Mjesta za bilo kakve propuste nije ostavljeno, što govori i veoma pouzdan mehanizam za prebacivanje uređaja u četiri Yoga prepoznatljiva položaja - laptop, stand, tent i tablet. Toliko je čvrst da čak i otvaranje poklopca zahtjeva korištenje obje ruke.

Dijagonala od 14-inča je odličan odnos između prostranosti i kompakonosti, još kada na to dodate IPS matricu i Full HD rezoluciju, teško je pogriješiti. U ovom slučaju je smanjen i prostor oko ivica ekrana, pa on izgleda još prostraniji. Uz odličnu svjetloću, kontrast, te ugodne i prirodne boje, ekran i dalje ostaje najbolja karakteristika ovog uređaja.

Hardverska konfiguracija će zavisiti od odabranog modela, a naš testni model bio je opremljen i3 procesorom Kaby Lake generacije, uz 4 GB radne memorije i 256 GB SSD disk koji je u M.2 PCIe NVMe izdanju. Dok procesor i memorija nisu baš najsvjetlija tačka, SSD u M.2 izdanju donosi veoma impresivne rezultate u brzini i svakodnevnom radu. Uz Intelovu 620 HD grafiku iz procesora, performanse za jedan poslovni ili studentski laptop ocjenjujemo veoma dobrim.

1/1

Od ulazno-izlaznih priključaka na njegovom kućištu, pronaći ćemo dva USB 3.0 porta, USB 3.1 Type-C port, HDMI pune veličine, te 3,5mm audio izlaz i čitač SD kartica. Ovdje ne treba zaboraviti i ugrađeni čitač otisaka prstiju, koji će maksimalno pojednostaviti vašu sigurnost i sigurnost podataka.

Kao što nas je Lenovo navikao, sistem zvučnika kompanije Harman Kardon pružaju čist i jasan zvuk, što značajno nadmašuje kvalitet zvučnika drugih laptopa iste cjenovne kategorije.

Tastatura sa velikim tasterima je komponenta koju ćemo pohvaliti, s tim da ne možemo malo ne kritikovati odrezanu Enter tipku, koja ispašta zbog naših specijalnih karaktera.

Što se baterije tiče, naša standardna 720p HD reprodukcija videa uspjela ju je isprazniti za 6 sati i 17 minuta, što je sasvim dobar rezultat za laptop ove cjenovne klase.

Na kraju treba dodati i Windows 10 Home licencu i dobićete laptop za najširu grupu korisnika koji obavljaju one svakodnevne poslove kakvi se obavljaju na laptopu srednje klase. Ako ste u potrazi za fleksibilnim laptopom koji mažete koristi u različitim situacijama, Lenovo Yoga 520 može ponuditi dosta toga.

Cijena: 1.699,90 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
generalni utisak, kvalitet izrade i dizajn, svestranost

MINUS
mali enter na tastaturi

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 Kaby Lake procesor 7100U CPU (2,4GHz, 3MB), dual-core, HT; Intel HD Graphics 620; 14" IPS LED ekran, 1920x1080; 4GB DDR3 RAM; 256GB SSD M.2 PCIe NVMe; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; USB 3.1 Type-C port; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Home;