Lenovo Ideapad Miix 320 je najniže rangiran u njihovoj Mixx seriji 2 u 1 uređaja. To govori i njegova relativno niska cijena, ali i hardver u odnosu na njegovu snažniju i ozbiljniju braću.

Ali krenimo od dizajna i izgleda, koji je sa završnom obradom i kvalitetom izrade na prilično visokom nivou. Mala zamjerka može se staviti na magnetni mehanizam koji spaja ekran i tastaturu, jer se u spojenom stanju ekran pomjera za nekoliko milimetara. Nije ništa što utiče na funkcionalnost, a čak šta više magnet je dovoljno jak gdje su vam potrebne obje ruke i jače povlačenje za odvajanja ekrana, odnosno tableta od tastature.

Hardver u ovom uređaju je sasvim standardan za ovaj tip uređaja, što uključuje Intel Atom X5  procesor sa četiri jezgre, 2 gigabajta memorije, te 32 gigabajta flash diska. Bilo bi lijepo da je disk malo većeg kapaciteta, ali tu je i dodatni microSD slot za priširenje prostora po potrebi. Od ostalih priključaka tu su još micro-HDMI izlaz, USB Type-C port, audio izlaz, te USB 2.0 porta na tastaturi.

1/1

Obzirom na namjenu ovog uređaja, odnosno jednostavne kompjuterske zadatke poput kucanja kraćih tekstova i surfanja Internetom, hardver je sasvim odgovarajući. Na ovo treba dodati i veoma dobar 10-inčni ekran sa 1280 x 800 rezolucijom, te Windows 10 operativni sistem, tako da se dobija vrlo praktičan i funkcionalan sistem.

Iako smanjenih dimenzija, dizajneri su uspjeli glavninu tipki na tastaturi zadržati skoro pune veličine, pa privikavanje na nju nije teško. Hod tipki je kratak i sasvim je ugodna za kucanje krćih tekstova, maila ili razmjenu poruka. I na touchpad nemamo većih zamjerki. Prsti jednostavno klize, dok su ugrađeni tasteri malo tvrđi sa nešto glasnijim klikom.

Još jedna odlična strana ovog uređaja je trajanje njegove baterije. Obzirom da se radi o Windows baziranom uređaju, test baterije sa HD video reprodukcijom potrajao je 7 sati i 50 minuta, što je izuzetno dobar.

Na kraju da zaključimo. Ako ste u potrazi za vrlo praktičnim i prenosnim konvertibilnim rješenjem, Lenovo Ideapad Miix 320 je vrlo zgodan izbor, a postoji i nešto jače konfiguracije, ipak malo više cijene.

Cijena: 649,89 KM

Asbis, Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Kvalitet izrade, trajanje baterije, prenosivost

MINUS
Displej bi mogao biti svjetliji

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom X5 Z8350, quad core; 10,1" IPS LED ekran, 1280 x 800; 2 GB RAM; SSD 32 GB; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; 2x USB 2.0; USB Type-C port; microHDMI; microUSB; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; 5MP glavna kamera, 2MP prednja kamera; Microsoft Windows 10; 1,10 kg.