Logitech je uvijek dobro kotirao po pitanju kompjuterske periferije, pa tako i na polju zvuka i zvučnih sistema. Naviknuti na uvijek ugodan zvuk iz njihovih sistema, isprobali smo i jedan mali 2.1 sistem pod oznakom Z213.

Logitech Z213 zvučnici pripadaju najnižem rangu 2.1 sistema ove kompanije, što znači da su namijenjeni za sve one koji na zvučnike ne žele potrošiti gomilu novca, ali žele puno bolje rješenje od zvučnika na telefonu, laptopu ili za ukupno poboljšavanje zvučne slike uz desktop računar.

Prva bitna stvar kod Z213 modela, je kompaktnost ovog sistema. Iako sastavljen od satelita i subwoofera, dimenzije subwoofera omogućavaju smještanje čak i na radni stol, iza monitora i slično.

Dizajn je potpuno jednostavan. Crna plastika dominira, uz srebrene detalje na membranama satelita, koje nisu zaštićene, te tu treba biti obazriv. Pored njih tu je i mala kontrolna jedinica na kojoj su izvedeni točkić za kontrolu glasnoće, on/off prekidač, te 3,5mm priključak za slušalice i signalna lampica.

1/1

Instalacija je jednostavna, jer su potrebni kablovi već dio zvučnika, tako da je samo potrebno satelite uključiti u subwoofer i kabl iz kontrolne jedinice na neki od izvora zvuka. Od ostalih podešavanja tu je još samo potenciometar na subwooferu za kontrolisanje njegove glasnoće.

Kvalitet zvuka Z213 sistema veoma iznenađuje, psoebno zbog njegove dimenzije.  Iako se čini da sistem nema dovoljno snage, zvučnici su prilično glasni. Skoro cijeli raspon glasnoće pružit će dobro izbalansiran i jasan zvuk, sve dok se pojačavanje ne približi njegovom maksimumu. Dobro je što se glasnoćom subwoofera može korigovati izbalansiranost, dok se u slučaju slušanja muzike i softverski može dosta toga podesiti.

Sve u svemu ako tražite prilično kompaknte zvučnike za osnovne potrebe slušanja muzike, gledanja filmova ili malo igranja, Logitech Z213 će vam sigurno ponuditi odličan zvuk za ne tako mnogo uloženog novca.

Cijena: 91,49 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
dobar zvuk za dimenzije, kompaktnost, kontrolna jedinica

MINUS
kabl za priključivanje na izvor bi mogao biti duži

SPECIFIKACIJE:
2.1 sistem zvučnika; Totalna izlazna snaga (RMS): 7W; Subwoofer: 4W; Sateliti: 1.5W; 2x 3,5 mm ulazi; Izlaz za slušalice.