Dugačkog imena HP EliteBook x360 1030 G2, njihov je najnoviji dodatak seriji laptopa, koji se po želji, ako je to potrebno, mogu jednostavno pretvoriti u tablet. Ali, krenimo redom.

X360 G2 je vrlo atraktivan i privlačan laptop. Izrađen u potpunosti od aluminijuma, jedan je od ljepših poslovnih laptopa koje smo vidjeli u posljednje vrijeme. Sa debljinom od 15mm i težinom malo preko 1,2kg, ovaj laptop vam sigurno neće praviti veliko opterećenje u svakodnevnici. Kvalitet izrade i završna obrada su na vrhunskom nivou, što se odnosi i na preklopne zglobove koji ekran čvrsto drže na mjestu, ma koji od mogućih modova rada (Laptop. Media, Conference, Tent i Tablet), odnosno položaja ekrana, odabrali.

IPS ekran dijagonale 13,3-inča ima Full HD rezoluciju i osjetljiv je na dodir. Panel je uz to ojačan i Corning Gorilla zaštitom i ukupne karakteristike su mu odlične. Dobar nivo kontrasta i crne boje osigurava realan prikaz boja, uz dobro osvjetljenje i odlične uglove vidljivosti. Jedino malo problema može praviti reflektivna površina ekrana, gledana na dnevnom svjetlu.

Bez obzira na kompaktan i minimalistički dizajn, HP je uspio ovaj uređaj opremiti značajnim brojem priključaka. Pozicionirani sa lijeve i desne strane kućišta, tu su dva USB 3.1 porta, jedan USB Type-C sa Thunderbolt podrškom, puni HDMI izlaz, microSD čitač memorijskih kartica, čitač pametnih kartica, te 3,5mm kombinovani priključak za slušalice i mikrofon.

1/1

Naš testni model bio je opremljen KabyLake Core i5-7200U procesorom radnog takta 2,5 GHz, koji u Turbo modu dostiže maksimalnih 3,1 GHz, što u kombinaciji sa 8 gigabajta radne memorije čini vrlo agilnu radnu mašinu. Ovdje treba dodati i 256 GB NVMe SSD, pa je ovo u svakom pogledu vrlo brz laptop.

Ovakva konfiguracija se naravno odrazila i na energetsku autonomiju, pa je trajanje baterije na našem testu HD video reprodukcije potrajalo 8 sati i 20 minuta, što je za jedan ultrabook izvrstan rezultat.

Tastaura u island izvedbi sa nekoliko nivoa pozadinskog osvjetljenja je veoma komforna i udobna za rad, dok je touchpad sa Microsoft Precision certificiranom podrškom za razne gesture, prostran i ugodno osjetljiv na pritisak.

Uz Bang & Olufsen tehnologiju, zvučnici su smješteni ispod rešetki sa donje strane, i za jedan ovako tanak poslovni laptop nude vrlo kvalitetan zvuk.

Ovdje treba napomenuti da x360 G2 dolazi i sa podrškom za Stylus olovku koja se može kupiti odvojeno, te nije bila dio našeg testnog modela. Uz Wacom integrisanu tehnologiju, olovka je vrlo zgodan dodatak svakom konvertibilnom uređaju, posebno uz sada vrlo dobru grafičku podršku unutar Windowsa 10.

Pored svega ovoga, za laptop kreiran u poslovne svrhe, HP je integrisao i značajna sigurnosna rješenja. Softverski, uz WorkWise aplikaciju i prateću aplikaciju na telefonu laptop može biti automatski otključan ili zaključan, te detaljno praćen na daljinu, a tu je naravno i integrisani čitač otisaka prstiju što nivo sigurnosti diže za još jednu stepenicu.

Naravno, uz sve ovo stoji i premium cijena. Za sve ozbiljne poslovne korisnike, sa svojim konvertibilnim i modernim dizajnom, podrškom za Stylus olovku, odličnom baterijskom autonomijom i obiljem sigurnih mogućnosti, HP EliteBook x360 1030 G2 može biti vrlo poželjan poslovni ultrabook.

Cijena: 3.759,99 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
Sveukupni dojam, ekran, pretvaranje u tablet, podrška za digitalnu olovku

MINUS
Olovka se kupuje posebno

SPECIFIKACIJE:
Intel KabyLake Core i5-7200U (2,7GHz, 3MB, Turbo: 3,1 GHz), dual-core, HT; 13,3" IPS Full HD ekran osjetljiv na dodir, Corning Gorilla; Intel HD Graphics 620; 8GB DDR3 RAM; i 256 GB NVMe SSD; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; WWAN 4G; 2x USB 3.1; USB Type-C sa Thunderbolt podrškom; HDMI izlaz; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Audio I/O; SmartCard čitač; čitač otisaka prstiju; Podrška za digitalnu olovku; Windows 10 Pro; 1,2 kg.