“Kako se izdvojiti iz konkurencije?” je pitanje sa kojim se proizvođači hardvera susreću svakodnevno - i ujedno pitanje na koje je ekipa Dellovih dizajnera računarske periferije odgovorila sa kombinacijom bežičnog miša i tastature čije ime savršeno oslikava njihov ozbiljan poslovni izgled.

KM717 - Dell Premier Wireless tastatura i miš će vam, i prije nego što ih raspakujete, dati do znanja da su namijenjeni poslovnim korisnicima koji drže do izgleda svoje kancelarije.

I miš i tastatura su tako u bežičnoj varijanti i neće zatrpavati vaš radni stol sa nepotrebnim kablovima, a osim što ih možete koristiti u kombinaciji sa posebnim USB dongleom koji stiže u setu sa njima, na raspolaganju ćete imati i opciju da ih sa svojim uređajima povežete i putem Bluetooth konekcije.

Štaviše, Dell Premier tastatura i miš podržavaju povezivanje sa do tri različita uređaja istovremeno - pri čemu ih sa prvim uređajem morate povezati sa USB dongleom, a sa preostala dva putem Bluetootha. Naravno, u svakom trenutku ih možete koristiti isključivo na jednom uređaju, dok ćete se između aktivnih uređaja prebacivati korištenjem posebnih tipki, koje su na tastaturi smještene iznad njene numeričke sekcije, a na mišu odmah ispod njegovog točkića.

1/1

I tu dolazimo do dizajna samih uređaja, koji je najlakše opisati kao oličenje apsolutnog minimalizma. Tastatura je tako u island izvedbi i izgleda odlično sa svojom kombinacijom metalik-sivog kućišta i crnih tipki, te nudi set dodatnih multimedijalnih tipki za kontrolu glasnoće zvuka i prebacivanje sa jedne na drugu pjesmu ili video u vašem odabranom media playeru.

Sa druge strane, miš je u potpunosti crn i izgleda poput tankog savijenog oblutka, a nudi i dvije dodatne tipke sa lijeve i desne strane, koje će vam po defaultu poslužiti kao Back i Forward tipke u web browseru.

Što se pak tiče svakodnevnog korištenja tastature i miša, moramo priznati kako smo tokom testa naišli i na nekoliko manjih problema - prije svega, na tastaturi smo se morali navići na korištenje nama omraženog malog Entera, a sa vremena na vrijeme nam je znala zasmetati i nemogućnost smanjivanja DPI rezolucije miša sa njene 1600 DPI postavke na neku manje osjetljivu. Također, bilo bi lijepo da je Dell uz uređaj iz ovog cjenovnog ranga isporučio i set punjivih umjesto običnih 1,5-voltnih baterija, ali šta je tu je.

No, uprkos tim problemima, Dell Premier Wireless tastatura i miš su se na našem testu pokazali kao više nego solidni uređaji, tako da znate šta vam je činiti ako ste ovih dana u potrazi za tastaturom i mišem koji će se savršeno uklopiti u vaš minimalistički, ali elegantan i ozbiljan ured.

Cijena: 179,49 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Bluetooth, povezivanje više uređaja, odličan minimalistički dizajn

MINUS
mali Enter

SPECIFIKACIJE:
USB wireless adapter; Radni spektar: 2,4 GHz; Bluetooth; povezivanje sa tri različita uređaja; 2x AA baterije, 2x AAA baterije, Miš optički 1600 DPI