Nakon modela iz druge i treće serije Lenovo Tab uređaja, do nas je došla i četvrta generacija ovih tableta. Riječ je o uređaju koji veoma dobro pokazuje kako bi trebao izgledati jedan tablet iz srednjeg segmenta. Evo šta nudi Lenovo Tab 4 8.

Lenovo Tab 4 8 je tablet sa najkraćom dijagonalom ekrana iz njihove četvrte serije, a broj osam u njegovoj oznaci govori da se radi o 8-inčnom modelu.

Izrađen od polikarbonata, kućište sa nakošenim i zaobljenim ivicama djeluje veoma čvrsto, dok pomalo baršunasta poleđina od brušenog materijala doprinosi ugodnijem držanju bez klizanja. Okvir oko ekrana je umjerene veličine, pa tablet izgleda vrlo skladno.

Njegov IPS ekran sa HD rezolucijom jedan je od najugodnijih ekrana koje smo sreli na tabletima. Odlični uglovi vidljivosti i prikaz vrlo realnih boja koje nisu prezasićene, uz dobro osvjetljenje i kontrast čine da konzumiranje sadržaja bilo koje vrste, od gledanja filmova do surfanja webom, budu čisti užitak.

Pored toga, tablet se može koristiti i za neke jednostavnije poslovne aktivnosti, poput kraćeg uređivanja dokumenata, mail komunikacije i slično. Ovo govorimo iz razloga što Qualcomov Snapdragon 425 četverojezgreni procesor uz 2 gigabajta memorije i Adreno 308 grafički čip posjeduje sasvim dovoljno snage za vrlo tečan i ugodan rad, pa čak i zabavu najmlađih korisnika.

1/1

16 GB Flash memorije u današnje vrijeme postaje sve tjesnije, ali tu je i mogućnost proširenja iste microSD karticama. Ujedno su to i kombinovani SIM slotovi jer se u ovom slučaju radi o LTE verziji tableta, pa se on može koristiti i za pozivanje, ali i korištenje prednosti mobilnog Interneta.

Svakako treba izdvojiti i integraciju dva stereo zvučnika i uz njih Dolby Atmos aplikaciju za detaljno podešavanje muzičkih parametara. Zvučnici su veoma glasni i iznenađujuće dobrih karakteristika, što se teško pronalazi u ovom cjenovnom segmentu.

Kamere od 5 i 2 megapiksela nisu nešto čime će se ovaj tablet hvaliti, ali se zato može pohvaliti odličnom baterijskom autonomijom. Preko 10 sati rada na bateriju je izuzetno dobar rezultat za uobičajene dnevne aktivnosti.

Tome doprinosi i vrlo svjež Android Nougat u verziji 7.1.1, koji osim nekoliko predinstaliranih Lenovo aplikacija nema viša nepotrebnog i opterećavajućeg softvera. Ovdje treba spomenuti i integrisani Child mod, odnosno pretvaranje tableta u mod namijenjen za djecu, što je vrlo zgodno rješenje za sve koji brinu o izloženosti djece raznim neprimjerenim Internet sadržajima.

Uz sve rečeno, Lenovo Tab 4 8 se nameće kao veoma dobro kućno rješenje za sve uzraste, bilo da je riječ o zabavi ili nekim jednostavnijim poslovnim zadacima. Odličan ekran i baterijska autonomija njegove su najbolje osobine, a i cjenovno je veoma dobro pozicioniran s obzirom na njegove mogućnosti.

Cijena: 449,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ekran, trajanje baterije, zvuk, Android 7, Child mod

MINUS
kamere bi mogle biti bolje

SPECIFIKACIJE:
8-inčni (1280 x 800 piksela) HD IPS ekran, Multi-touch u 10-tačaka 1.4GHz Quad-Core Snapdragon 425 processor sa Adreno 308 GPU 2GB RAM, 16GB Flash memorije, proširivo sa microSD karticama 5MP auto-focus glavna kamera 2MP prednja kamera 3.5mm audio jack, FM Radio Stereo zvučnici sa Dolby Atmos tehnologijom Android 7.1.1 (Nougat) 4G LTE (with voice calling), WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS 4850mAh baterija Dimenzije: 124 x 211 x 8.2 (mm)