Multifunkcijski štampači još uvijek su zanimljivi uređaji, posebno za kućna i manja poslovna okruženja. Jedan takav iz kompanije Epson smo isprobali protekle sedmice, a ono što ga posebno izdvaja iz svega je prilično velika brzina štampe.

Epson WorkForce Pro WF-5690 je pozamašan komad hardvera i ne računajte baš na smiještanje na neki prosječni radni stol pored monitora. Za njega ćete trebati poseban djelić prostorije, ali njegova veličina nije slučajna.

WF-5690 je napravljen oko Epsonove PrecisionCore tehnologije koja omogućuje integraciju više čipova za ispis u jednoj glavi za štampanje. Svaki čip dodaje više mlaznica za izbacivanje tinte, što omogućava štampaču izbacivanje više tinte na papir, čime se postiže brža štampa.

Zbog toga je ovaj uređaj na našem testu postizao brzinu štampe od 8 kombinovanih stranica teksta i grafike u minuti, što je izuzetno dobar rezultat.

1/1

Uz Ethernet i USB konekciju korisnici na raspolaganju imaju WiFi mogućnost povezivanja. Pored štampanja, korisnici mogu skenirati, kopirati i slati faksove, i to samostalno ili uz pomoć kompjutera. Naravno, tu je i mobilna aplikacija za Android i iOS mobilne operativne sisteme, kao i mogućnost korištenja cloud servisa, što u današnje vrijeme smartphone generacija znatno olakšava i ubrzava rad.

Tu je naravno i mogućnost štampe sa Flash memorijskih uređaja koji se priključuju na USB port sa prednje strane, dok se isti mogu koristiti i za pohranjivanje skeniranih i kopiranih dokumenata.

Na listi specifikacija, za nešto naprednije korisnike nalazi se i PCL i Adobe PostScript podrška.

Treba izdvojiti i mogućnost dvostranog štampanja koja se rijetko sreće u ovoj cjenovnoj kategoriji. Prostrani LCD ekran osjetljiv na dodir, daje dodatnu dozu praktičnosti, što uz nešto izdvojenih tipki značajno olakšava korištenje uređaja.

WF-5690 nudi odličan kapacitet za papir. Gornja ulazna ladica ili ADF uz dupleks mogućnosti nudi kapacitet od 35 listova, dok su tu još ladica za 250 listova, te prostor sa stražnje strane od dodanih 80.

Na kraju, kvalitet štampe u ovom cjenovnom rangu za jedan poslovni štampač veoma je dobar, a odlično se snalazi i sa povremenim štampanjem fotografija. Za to će vam biti potreban i poseban foto papir, ali to svakako nije prvenstvena namjena ovog štampača, već brz i pouzdan rad u raznolikom poslovnom okruženju. A tu se ovaj multifunskcijski štampač veoma dobro snalazi.

Cijena: 585,49 KM

Avtera BH, Sarajevo; http://www.avtera.ba

PLUS
Brzina štampe, kvalitet štampe, LCD ekran, WiFi

MINUS
Dimenzije nisu baš za radnog stola

SPECIFIKACIJE:
Multifunkcijski uređaj: štampanje, skeniranje, kopiranje, faksiranje; PrecisionCore tehnologija štampanja; Rezolucija štampanja: 4.800 x 1.200 dpi; Rezolucija skeniranja: 1.200 dpi x 2.400 dpi; Formati papira: A4, A5, A6, B5, Letter, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, Legal; Mogućnost dvostranog štampanja; Ulazna ladica za papir: 250 listova; ADF Duplex: 35 listova; Stražnja ladica 80 listova; 4,3-inčni LCD ekran osjetljiv na dodir; PCL i PostScript 3 podrška; DURABrite Ultra pigment ink; USB, WiFi, Ethernet, Epson Connect, Apple AirPrint, Google Cloud Print.