Telefone i tablete koje smo ranije dobija iz kompanije Tesla, uglavnom su ostavljali pozitivni dojam sa dobrim odnosom cijene i kvaliteta. Ovaj put isprobali smo telefon koji stoji na samom vrhu njihove ponude – njihov flagship nosi oznaku Tesla Smartphone 9.1.

Kada se sa nekim flagship uređajem žele privući korisnici, pored samih specifikacija, vrlo važna stavka danas je dizajn. Tesla Smartphone 9.1 po izgledu bi se lako svrstao u neku Premium klasu. Dominira siva boja brušenog aluminijuma od kojeg je izrađeno kućište, dok je cijela prednja strana izrađena od stakla. Kvalitet izrade možemo ocijeniti veoma visokom ocjenom, a uz to je uređaj debljine svega 7,08 mm i težine 150 grama. Sve je na svom mjestu bez suvišnih detalja što u konačnici ostavlja dojam pouzdanog i ugodnog telefona. Za pohvalu je i dodatna silikona zaštita koja se isporučuje zajedno sa uređajem.

Pored klasičnih priključaka, micro USB 2.0, 3,5mm priključka za slušalice i hibridnog dual SIM slota (može da se koristi sa dvije SIM kartice ili kombinacija SIM i memorijske kartice), sa prednje strane se nalazi i klasično dugme u koje je integrisan i čitač otisaka prstiju. Moramo priznati da je ovo nekad puno praktičnije rješenje od čitača otisaka smještenih sa stražnje strane. Zgodno je i to što se dugme može programirati za različite kombinacije pritisaka, te izvršavanje različitih funkcija. Senzor prepoznaje otiske prstiju u položajima od svih 360 stepeni, a vrijeme detekcije je samo 0,3 sekunde.

Ekran dijagonale 5,5-inča napravljen je u LTPS tehnologiji, a donosi Full HD rezoluciju te integriše tehnologije poput smanjenja refleksije što ga čini vidljivijim na suncu, te filter plave boje za manje zamaranje očiju. Reprodukcija boja i kontrast su veoma dobri, a samo malo kvalitetniji bi mogli biti uglovi vidljivosti.

1/1

Uređaj pokreće osmojezgreni MediaTek procesor, uz masivnih 4 gigabajta RAM-a, te Maili-T860 grafički procesor, osnova je za izvršavanje svih svakodnevnih aktivnosti bez ikakvih problema, pa čak i igranje zahtjevnijih igara. Prostora za pohranu podataka sigurno neće manjkati uz 64 GB interne memorije, a za svaku slučaj tu je i spomenuti slot za dadatnu SD karticu.

Trend korištenja dvije kamere za unaprijeđenje kvalitete fotografija prati i Tesla. Osnovna kamera ima rezoluciju od 13 MP, a dodatna 2 MP. Druga kamera je tu zbog pravljenja efekta „dubinske oštrine“, koja se softverski simulira i može naknadno podešavati kroz aplikaciju. Sve to radi veoma dobro, a i cijelokupni kvalitet fotografija možemo ocjeniti iznad prosjeka.

Kao što se moglo i zaključiti riječ je u unibody dizajnu, odnosno zatvorenom kućištu gdje baterija nije izmjenjiva. Ipak njen kapacitet od 3.000 mAh je dovoljan za uobičajeno cjelodnevnu autonomiju, a na njenu stranu ide i Android u verziji 7.0 koji dolazi u svom stock izdanju. Sve radi čisto i glatko, bez dodatnog bloatware-a i nepotrebnih aplikacija koje bi trošile resurse.

Na kraju, nije teško zaključiti. Tesla Smartphone 9.1 je telefon koji se cjenovno pozicionira u jakom srednjem segmentu, a bez problema nudi ono što i uređaji iz mnogo veće klase. Ovo je još jedna potvrda o odličnom balansu, uloženo – dobiveno.

Cijena: 599,00 KM

Plus Computers; www.plus.ba

PLUS
Dizajn, specifikacije za ovu cijenu

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MT6750 Octa Core 1.5 GHz; RAM: 4 GB; Flash:64 GB/micro SD slot; Ekran: 5.5-inch 1920x1080 LTPS; Glavna kamera: 16MP+2MP; Prednja kamera: 8 MP; Dual SIM (micro+nano), WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0; Čitač otisaka prstiju, micor USB 2.0; Android 7.0; Baterija: 3000 mAh; 155,3 x 75,9 x 7,08 mm; Masa: 150 grama