U pogledu dizajna, riječ je o laptopu vrlo tankog profila, sa aluminijumskim kućištem i poklopcem od legure magnezija, čime je zadržana mala masa od svega 1,17 kg, a korišteni materijali su se ujedno odrazili i na njegovu odličnu čvrstinu.

Za njegov tanak i lagan profil, te ultrabook specifikacije zaslužan je i odličan ekran dijagonale 13,3-inča, koji bukvalno dominira donjom stranom poklopca, jer ima vrlo tanak okvir kućišta oko sebe. Specifikacije su mu odlične. IPS matrica sa Full HD rezolucijom uz antirefleksivni premaz reprodukuju veoma realistične i žive boje, a kontrast i uglovi gledanja su mu također na veoma visokom nivou. Sve ovo posebno dolazi do izražaja pri konzumiranju multimedije - pregledanju fotki i gledanju videa. Dobro je što se poklopac i ekran mogu otvoriti za cijeli 180 stepeni, što je popularna odlika dobro poznatih ThinkPad uređaja.

No, da bi se zadržao tanak i nizak profil, malo se moralo uštediti na portovima. Tu su samo dva USB 3.0 porta, Micro HDMI izlaz, čitač SD kartica, te 3,5mm audio priključak. Za očekivati je bio bar jedan USB Type-C port, ali i ovi će zadovoljiti one osnovne potrebe.

1/1

Što se tiče glavne hardverske osnove, naš testni model bio je opremljen Core i5 procesorom sedme Kaby Lake generacije, tačnije modelom 7200U radne frekvencije od 2,5 gigaherca, koji u Turbo modu postiže maksimalnu brzinu od 3,1 gigaherc. Uz njega su tu još 8 GB radne memorije, te SSD disk kapaciteta 256 gigabajta. Uz Intel HD Graphics 620 integrisani grafički čip, sve ovo zaokružuje sliku za veoma dobre performanse jednog poslovnog ultrabooka. Čak ima dovoljno snage i za neke multimedijalne aktivnosti na terenu, poput obrade fotografija.
Za ultrabook dimenzije, tastaturu možemo ocjeniti visokom ocjenom. Dugmad su prostrana i velika, a jedino se treba malo priviknuti na nešto manji Enter, i kratki desno Shift dugme.

Tu je i pozadinsko osvjetljenje sa dva nivoa svjetloće, a na prostrani touchpad sa ugrađenim tasterima nemamo nikakvih zamjerki.

Ugrađeni JBL zvučnici reprodukuju veoma impresivan zvuk za ove gabarite uređaja, a integrisana baterija na našem testu HD video reprodukcije izdržala je 4 sata i 21 minutu, što je malo ispod prosjeka kategorija i u poređenju sa drugim konkurentskim modelima.

Na kraju, uz Windows 10 Home licencu Lenovo IdeaPad 710s je vrlo dobro izbalansirana mašina, posebno sa pogledom na cijene među ultrabookovima, pa ako ste u potrazi za novim i lijepim, lako prenosivim laptopom, razmislite o Lenovo IdeaPad 710s uređaju.

Cijena: 1.998,99 KM

Asbis Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
dizajn, ekran, cijena za ultrabook

MINUS
baterija bi mogla trajati malo duže

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 7200U (2,50GHz, 3MB, Turbo: 3,1 GHz), Intel HD Graphics 620; 13,3" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 8GB DDR4 RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; Micro HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; JBL zvučnici; Windows 10 Home; 307 x 214 x 13.9; 1,17 kg.