Na spomen imena ThinkPad, mnogima je na prvu jasno da se radi o nekom laptopu sa vrlo prepoznatljivim crnim kućištem, ravnih i strogih linija. Lenovo se ni u slučaju L560 modela nije mnogo udaljavao od prepoznatljivog stajlinga, pa dobijamo vrlo pouzdano plastično kućište ojačano staklenim vlaknima koja daje dodatnu čvrstinu i dugotrajnost.

L serija ThinkPad laptopa nudi modele sa ekranima dijagonale 14 i 15,6 inča, a naš testni model opremljen je upravo ovom dužom dijagonalom. IPS ekran sa anti-refleksivnim premazom i Full HD rezolucijom sve je što je potrebno jednom poslovnom laptopu, pa u ovom dijelu nemamo nikakvih zamjerki.

Opremljen predposljednjom šestom Sky Lake generacijom procesora, naš testirani model je imao i5 procesor oznake 6200U, sa dvije jezgre i HT tehnologijom. Uz osam gigabajta memorije i 256 gigabajta SSD diska, to je odlična konfiguracija za srednji poslovni segment laptopa.

1/1

Prepoznatljivi znak ThinkPad laptopa, crveni TrackPoint,  standardno se nalazi u sredini tastature, koja je kao i obično jedna od najboljih tastatura koju možete pronaći na laptopima. U ovom slučaju je obogaćena i dodatnim numeričkim dijelom, pa ko na laptopu ima potrebe za kucanjem mnogo teksta, bolju preporuku od ove teško će naći.

Kompletan poslovni segment zaokružit ćemo i spominjanjem ostatka opreme i portova. Tu su četiri USB porta 3.0 standarda, čitač otisaka prstiju, "AC" wireless, Bluetooth i Gigabitni Ethernet, mini Display Port, čitač pametnih kartica, DVD drajv, 720p web kamera, te ThinkPad Pro Dock port sa dodnje strane za mogućnost priključivanja na docking stations.

Kad smo već na donjoj strani spomenimo i izmjenjivu bateriju koja je na našem testu HD video reprodukcije izdržala 5 sati i 43 minute, što je veoma dobar rezultat za ovu konfiguraciju i dijagonalu ekrana.

Sve ovo je zaokruženo sa Windows 10 Pro licencom, što je i za očekivati na jednoj vrlo uglađenoj poslovnoj mašini.

Zato, ako vam treba dobar, pouzdan i ne pretjerano skup poslovni laptop, a uz to još i ThinkPad, Lenovo L560 može biti veoma dobar izbor.

Cijena: 2.498,99 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
Sveukupni dojam, ekran, tastatura

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 6200U (2,30GHz, 3MB, Turbo: 2,8 GHz), dual-core, HT; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; Intel HD Graphics 520; 8GB DDR3 RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; WWAN 4G; 4x USB 3.0; VGA; miniDisplay Port; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Audio I/O; SmartCard čitač; čitač otisaka prstiju; TPM 1.2; Windows 10 Pro; 1,9 kg.