Kao i drugi 2-u-1 prenosnici, Dell Inspiron 13 5000 Series na prvi pogled izgleda poput standardnog laptopa, iako ga zahvaljujući njegovom fleksibilnom poklopcu i touchscreen ekranu možete koristiti još u Tablet, Tent i Stand modovima.

Sam dizajn uređaja je elegantan i jednostavan - Dell se opredijelio za klasični tamno-sivi izgled sa crnim okvirom ekrana i crnim tipkama na tastaturi, koju krasi danas standardno pozadinsko osvjetljenje. Također, vrijedi istaći da na novom Inspironu, obzirom na njegove male dimenzije, nećete pronaći numeričku tastaturu, što nama nije bio nikakav problem, iako moramo priznati da nam je trebalo malo vremena da se naviknemo na korištenje Fn tipke u kombinaciji sa strelicama kako bi aktivirali Home i End tipke. Usput, Dellu moramo zamjeriti odluku da tastaturu opremi sa malom Enter tipkom, zbog čega smo prvih nekoliko dana korištenja laptopa skoro-pa-redovno hvatali “ž” umjesto Entera.

Odmah ispod tastature ćete pronaći i prilično udoban touchpad, a obradovaće vas i njegova podrška za osnovne multi-touch gesture, poput onih za skrolanje web stranicama i dokumentima, ili npr. onih za aktiviranje zooma.

Kada je riječ o ekranu, Inspiron 13 donosi - pogađate - 13,3-inčni ekran, koji krasi pomalo neočekivana Full HD rezolucija, ali i odličan kvalitet slike, tako da smo tokom testiranja uživali ne samo u surfanju webom i pisanju tekstova, već i u čestom gledanju YouTube videa i Netflixa.

Srce laptopa čini Intelov i5-7200U procesor, frekvencije 2,50GHz u regularnom, odnosno do 3,10GHz u Boost modu rada, koji je Dell upario sa 8GB radne memorije i Intelovim HD 620 GPU-om. Drugim riječima, novi Inspiron 13 nudi sasvim dovoljno hardverske snage za standardne uredske poslove i surfanje webom, ali i za nešto kompleksnije zadatke, poput rada u Photoshopu ili povremene obrade videa. Naravno, iako ćete na njemu sa vremena na vrijeme moći zaigrati i poneku manje zahtjevnu igru, Inspiron 13 ipak ne trebate posmatrati kao gaming mašinu, što vam je vjerovatno bilo jasno čim ste na listi specifikacija vidjeli Intelovu integrisanu grafiku.

1/1

Od ostalih komponenti, tu je i uvijek dobrodošao SSD disk, koji u ovom slučaju nudi kapacitet od 256GB, što sa jedne strane nije puno, ali je sa druge sasvim dovoljno prosječnim korisnicima na koje Dell i cilja sa svojim novim Inspironom, obzirom da će isti ionako više cijeniti njegovu brzinu nego kapacitet.

Na kraju, red bi bio spomenuti još nekoliko sitnica. Prije svega, baterija testnog modela je na redakcijskom testu HD video reprodukcije izdržala 5 sati i 48 minuta, a na laptopu ćete pronaći još i predinstaliranu Home verziju Windowsa 10, kao i standardni set portova - sa lijeve strane, tu su dva USB 3.0, te po jedan HDMI i 3,5-milimetarski audio port, dok su sa desne strane smješteni jedan USB 2.0 port, čitač memorijskih kartica, rocker tipka za kontrolu glasnoće zvuka, te On/Off tipka.

Nekima bi možda mogao zasmetati izostanak USB Type-C priključka, ali šta je tu je - za sada ćete se morati zadovoljiti sa klasičnim USB portovima i korištenjem dodatnih USB Type-C adaptera.

Sve u svemu, Inspiron 13 5000 Series nas nije razočarao - nudi i više nego solidne specifikacije i dovoljno hardverske snage za sve zadatke koje smo mu zadali, ali i odličan Full HD ekran na kojem je bio užitak gledati filmove i serije. Stoga, ukoliko ste u potrazi za novim 2-u-1 laptopom, koji će najviše biti usmjeren ka poslovnim obavezama, svakako uzmite u razmatranje i Dellov novi Inspiron.

Cijena: 1.998,99 KM

Asbis Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Full HD ekran, kvalitet slike, solidne specifikacije;

MINUS
naslon za ruke ispod tastature bi mogao biti malo udobniji;

SPECIFIKACIJE:
Intel i5-7200U @ 2,50GHz
8GB RAM
Intel HD Graphics 620
256GB SSD
13,3” Full HD ekran
Windows 10 Home
Portovi: 2x USB 3.0, 1x HDMI, USB 2.0, SD Card Reader, 3,5mm audio