HP Elite X3 je uređaj koji fenomenalno izgleda. Iako je izrađen od polikarbonata, robusnost i čvrstina su na veoma visokom nivou. Stražnji dio je blago gumiran, pa je nalijeganje u ruci još ugodnije, a dozu poslovne ozbiljnosti unosi chromirani donji dio telefona ispod kojeg su smješteni stereo zvučnici sa Bang&Olufsen potpisom.

Jedan od njegovih najvećih aduta je 6-inčni AMOLED ekran sa QHD rezolucijom i definitivno je jedan od najživopisnijih i najkvalitetnijih ekrana koje smo vidjeli na mobilnim uređajima. Odličan kontrast i realistične boje dobro su se pokazali kako za čitanje teksta, tako i za gledanje videa te prikaz grafike.

Uređaj je dovoljno snažan da će bez ikakvih problema sažvakati sve što mu ponudite, od aplikacija i igara iz Windows prodavnice, do multimedije koju možete prebacite direktno na njega. Opremljen je jednim od najsvježijih i najjačih flagship specifikacija među telefonima, pa tako dosnosi četverojezgreni Snapdragon 820 čipset i masivnih 4 GB radne memorije, uz 64 GB flash memorije. X3, Extreme ili Ekstreman, sugeriše i na ostatak njegovih specifikacija. IP67 certifikat govori o otpornosti na vodu pri dubini od 1 m na 30 minuta, dok MIL-STD 810G certifikat garantuje da je otporan na prašinu i slučajne padove.

Ono što je još zanimljivo izdvojiti na ovom uređaju je skener rožnice oka sa prednje strane, koji vam omogućava logiranje pogledom na telefon uz pomoć Windows Hello funkcije. Ovakav način logiranja je zanimljiv, ali ioš je u beta fazi, i ujedno je i sporiji od očitavanja otiska prsta, što ovaj uređaj također nudi.

Tu su još 3,5mm priključak za lušalice, USB type-C port, kao i podrška za dvije SIM kartice ili kombinaciju jedne SIM i jedne microSD kartice za proširenje flash memorije.

1/1

I ovdje dolazimo do onoga što ovaj odličan hardver pomalo sputava, a to je njegov operativni sistem. Zapravo sve radi savršeno dobro i glatko, samo je riječ o maloj oskudnosti nekih aplikacija, koje recimo imaju značajnu popularnost na Android ili iOS platformama. S druge strane, poslovni korisnici kojima je i namijenjen ovaj uređaj, to možda neće ni osjetiti.

Za njih je bitniji Continuum režim rada, koji uz izvrsni HP dock, ovaj uređaj pretvara u dekstop računar. Putem Desk Docka, vaš HP Elite X3 se proširuje sa dva USB 3.0 porta, jedan USB-C port, Ethernet port i Display Port izlaz. Spajanjem na eksterni monitor, uz miša i tastaturu dobijate uređaj i više nego dovoljan za sve osnovne poslovne aktivnosti. Nažalost, Windows 10 Mobile ima ograničenja, pa iako ima izgled desktopa kao pravi Windows 10, nažalost dobija se Mobile verzija na većem ekranu, i upravo zato ne možete instalirati i pokretati desktop aplikacije već samo mobilne. Continuum radi bez ikakvih problema sa svim Microsoft alatima poput Edge-a, Office-a, Skype-a i slično, ali obzirom da nema nativnu podršku za x86 i x64 aplikacije moguće je naići na problema sa aplikacijama koje nisu kompatibilne sa ARM-ovim izdanjem.

I tu postoji riješenje uz pomoć HP Workspacea, koji je zapravo virtuelni računar u cloudu i omogućava pristup velikom broju standardnih 32 i 64-bitnih aplikacija. Nažalost, ova usluga se plaća i nije baš tako jeftina jeftina.

Postoji i treća varijanta pretvaranja telefona u veći mobilni uređaj.  Putem tzv. Lap Doca, koji izgleda kao laptop a opremljen je sa 12,5-inčnim ekranom 1080p rezolucije i tri usb Type-C porta uređaj sa tastaturom. Ideja je pretvaranje u prenosni uređaj koji će eliminisati potrebu za tastaturom i mišem, kao i nošenje Desk Docka. Na žalost, Lap Dock ovo nismo dobili uz naš testni model, pa detaljnije impresije ne možemo prenijeti.

Pored svega, HP je odlučio u Elite X3 ugraditi Li-Po bateriju kapaciteta 4150 mAH koja je na našem testu izdržala dva dana bez dopunjavanja i bez korištenja Desk Docka.

Na kraju, ukupni dojam možemo ocijeniti kao odličan. Uređaj je definitivno namijenjen poslovnim korisnicima, posebno onima koji koriste Windows servise. Windows 10 Mobile Continuum i HP Workspace usluge definitivno imaju puno potencijala, s tim da nažalost uz ovakav premium uređaj stoji i premium cijena.

Cijena: 1699,00 KM + PDV

Asbis Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Dizajn, displej, performanse, Continuum mod

MINUS
Windows 10 Mobile može biti ograničavajući

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Quad-core 2.15Ghz Qualcomm Snapdragon 820 CPU; GPU: Qualcomm Adreno 530 GPU; RAM: 4 GB; Flash:164 GB/micro SD slot; Ekran: 5.96-inch 2560x1440 AMOLED; Glavna kamera: 16MP f/2.0 FHD; 1080p video Prednja kamera: 8 MP; Dual SIM (micro-SIM), WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.0 LE combo (Miracast podrška), NFC; Čitač otisaka prstiju, skener rožnice oka; USB 3.0 Type-C; stereo zvučnici; Windows 10 Mobile; Desk Dock Baterija: 4150 mAh Li-ion Dimenzije: 161,8 x 83 x 7,8 mm Masa: 195 grama