Prestigio Grace S7 LTE kako glasi njegov puni naziv, je telefon sa dijagonalom ekrana od povelikih 5,5-inča, a krase ga IPS matrica te HD rezolucija. Ovo je dijagonala ekrana koja postaje granica za ovu rezoluciju ekrana, pa je ona još uvijek prihvatljiva. Rezoluciju treba spomenuti iz još jednog razloga, a to je da je ovaj uređaj opremljen baterijom ogromnog kapaciteta od čak 5000 mAh, pa je i sa manjom rezolucijom potrošnja baterije nešto smanjena, što u finalu daje rezultat od skoro dva dana rada bez potrebe za utičnicom. U današnje vrijeme to je fenomenalan rezultat, posebno sa ovom dijagonalom ekrana. Ekran ima odlično osvjetljenje, veoma dobre uglove vidljivosti, kao i realnu reprodukciju boja.

Sa zakrivljenim uglovima i plastičnim poklopcem zadnje strane koji imitira teksturu brušenog metala, uređaj izgleda vrlo jednostavno i elegantno.

1/1

Telefon je opremljen sa Mediatek čipsetom koji integriše četverojezgreni procesor sa četverojezgrenim procesorom, Mali-T720 grafičkim čipom, te vrlo dobrih 2 GB radne memorije. Ugodno iznenađenje je i 16GB Flash memorije proširivo sa microSD karticama, što sve zajedno čini dovoljno dobru osnovu za večinu svakodnevnih poslova, pa čak i nešto nezahtjevnog igranja. Tu su i Dual SIM, te LTE podrška, što se može vidjeti i iz samog naziva uređaja, ali na žalost naši telekom operateri još uvijek nisu spremni za ovaj brzi vid mobilne komunikacije.

Grace S7 treba pohvaliti i po pitanju glavne kamere koja koristi posljednju generaciju OmniVision senzora, što se primjeti na brzini rada autofokusa, količini detalja na fotografijama, te kvaliteti fotografija u uslovima slabog osvjetljenja. Uz rezoluciju od 13 megapiskela i prednju kameru sa 8 megapiksela, fotografije i video za budžetsku klasu kojoj pripada telefon i više su nego dobri.

Svježina uređaja vidi se i po već spomenutoj Android 7.0 Nougat verziji OS-a. Uz njegove minimalne izmjene te nešto predinstaliranih aplikacija, Prestigio ostaje vjeran svojoj politici zadržavanja što čišćeg Androida.

Nakon svega rečenog, Prestigio je ponovo ponudio još jedan zanimljiv uređaj, posebno za današnjeg prosječnog korisnika. Za atraktivnu cijenu upakovane su vrlo dobre performanse, velika dijagonala ekrana, te baterijska autonomija koja se danas možda i ponajviše traži.

Cijena: 295,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Baterijska autonomija, Android 7, dobre performanse za ovu cijenu

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Mediatek MT6737 CPU: četverojezgreni na 1.3 GHz GPU: Mali-T720 RAM: 2 GB; Flash:16 GB/micro SD slot Ekran: IPS 5,5" HD 1280x720 Glavna kamera: 13 MP; 1080p video Prednja kamera: 8 MP; Dual SIM (micro-SIM); Wireless 802.11n; LTE, Bluetooth 4.0; A-GPS; microUSB; USB 2.0; Android 7.0 Marshmallow Baterija: Li-Po 5.000 mAh Dimenzije: 152 x 78 x 8.7 mm Masa: 180 grama