Kao i cijela njegova serija prethodnika, HP 255 G5 je niskobudžetni laptop dizajniran za kućne korisnike ili nezahtjevne manje uredske poslove. Konkretno u ovom slučaju govorimo o uređaju koji košta 750 konvertibilnih maraka, zajedno sa licencom za Windows 10.

Radi se o vrlo jednostavnom i na oko dopadljivom laptopu sa zaobljenim ivicama. Ukupni dojam izrade je veoma dobar, a jedino bi kvalitet brušene plastike oko tastature mogao biti malo bolji.

Ovo je klasični laptop sa 15,6-inčnim ekranom, LED matricom i 1366 x 768 HD rezolucijom. Ekran posjeduje i anti-glare premaz pa problema sa refleksijom nema, a tu su još veoma dobra svjetloća, reprodukcija boja i kontrast, ali su mu uglovi vidljivost slabija strana, posebno oni po vertikalnoj osi.

1/1

Dizajneri su našli prostora i za numerički dio tastature, koja zbog toga ima nešto manje tastere na njenom glavnom dijelu. Na prostrani touchpad sa izdvojenim tipkama nemamo zamjerke.

Pokretač sistema je AMD E2-7110 APU sa četiri jezgre i integrisanim Radeon R2 grafičkim procesorom. Uz njega su još 4 GB memorije i 500 GB hard disk, što je i više nego dovoljno za surfanje webom, obradu tekstova ili gledanje videa.

Od ostalih priključaka tu su još dva USB 2.0 i jedan USB 3.0 port, Ethernet port, HDMI i VGA izlazi, priključak za slušalice, čitač memorijskih kartica, kao i CD/DVD drajv.

Izmjenjiva beterija na našem testu izdržala je 2 sata i 45 minuta HD video reprodukcije, što je za ovu klasu laptopa sasvim solidan rezultat.

Zbog svega rečenog, HP 255 G5 je bez ozbiljnih nedostataka idealan Windows laptop za sve na tanjem budžetu koji će bez problema obavljati jednostavne svakodnevne kompjuterske poslove, a za one koji žele još uštediti, tu je i verzija bez operativnog sistema mnogo pristupačnije cijene.

Cijena: 749,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Cijena sa Windows licencom, dizajn

MINUS
Male tipke na tastaturi

SPECIFIKACIJE:
HP 255 G5, 15" LED HD (1366x768), AMD E2-7110 APU (1.8GHz), 2 MB cache, 4 cores, 4GB DDR4, 500GB HDD, Radeon R2 Graphics, WiFi/BT, GLan, 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, HDMI, VGA, CD/DVD Drive, Windows 10.