IdeaPad Miix seriju svojih uređaja Lenovo naziva pristupačnim tabletom i laptopom u jednom, a oni se razlikuju u zavisnosti od dimenzija ekrana i hardverske konfiguracije.

U slučaju našeg testnog Miix 310 modela, pokreće ga četverojezgreni Intel Atom X5 procesor, uz 4 gigabjta memorije, te 64 gigabajta flash memorije za pohranu podataka. Obzirom na namjenu ovog uređaja, odnosno jednostavne kompjuterske zadatke poput kucanja kraćih tekstova i surfanja Internetom, hardver je sasvim odgovarajući. Na ovo treba dodati i veoma dobar 10-inčni ekran sa Full HD rezolucijom, te Windows 10 operativni sistem, tako da se dobija vrlo praktičan i funkcionalan sistem.

Ekran nudi veoma dobre uglove vidljivosti i reprodukciju boju, jedino bi osvjetljenje za nijansu moglo biti bolje.

1/1

 

Magnetni mehanizam za spajanje i odvajanje tableta od tastature je veoma jak i pouzdan, a i cjelokupni dojam i kvalitet izrade su veoma dobri.

Tablet je opremljen sa Micro-HDMI izlazom, Micro-USB portom, slotom za microSD memorijske kartice i audio izlazom, dok se na tastaturi nalaze još dva flip-down USB 2.0 porta.

Iako smanjenih dimenzija, dizajneri su uspjeli glavninu tipki na tastaturi zadržati skoro pune veličine, pa privikavanje na nju nije teško. Hod tipki je kratak i sasvim je ugodna za kucanje krćih tekstova, maila ili razmjenu poruka. I na touchpad nemamo većih zamjerki. Prsti jednostavno klize, dok su ugrađeni tasteri malo tvrđi sa nešto glasnijim klikom.

Još jedna odlična strana ovog uređaja je trajanje njegove baterije. Obzirom da se radi o Windows baziranom uređaju, test baterije sa HD video reprodukcijom potrajao je 8 sati i 20 minuta, što je izuzetno dobar.

Na kraju da zaključimo. Ako ste u potrazi za vrlo praktičnim i prenosnim konvertibilnim rješenjem, Lenovo Ideapad Miix 310 je vrlo zgodan izbor, a postoji i nešto slabija konfiguracija, jeftnije cijene.

Cijena: 698,89 KM

Asbis, Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Kvalitet izrade, trajanje baterije, prenosivost

MINUS
Displej bi mogao biti svjetliji

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom X5 Z8350, quad core; 10,1" IPS LED ekran, 1280 x 800; 4 GB RAM; SSD 64 GB; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; 2x USB 2.0; microHDMI; microUSB; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; 5MP glavna kamera, 2MP prednja kamera; Microsoft Windows 10; 246 x 173 x 9,2 mm; 1,10 kg.