Lenovo ThinkPad 13 2nd Gen, po svom izgledu, zaista ne odudara od bilo kojeg drugog ThnikPad modela. Prepoznatljivo crno kućište koje nezastarjeva generacijama i standardni crveni detalji koji privlače pažnju, odmah pokazuju da je ovaj uređaj član ThinkPad familije. Magnezijumska osnova od koje je izrađeno kućište pruža potpunu sigurnost u rukovanju ovim laptopom, a treba istaći i njegov MIL-STD-810G certifikat što znači da je uređaj prošao nekolicinu vojnih testova izdržljivosti poput visokih nadmorskih visina, vlažnosti, mehaničkih udaraca,vibracija, padova na njegove ivice, brze promjene temperature i drugo. Znači, riječ je o pravoj malo radnoj mašini, koja je teška svega 1,4 kg., a i debljina mu ne prelazi 2 cm.

Kažemo maloj, zbog dijagonale njegovog ekrana koja iznosi 13,3 inča. Naš testni model je bio opremljen ekranom rezolucije 1366x768 piksela sa TN matricom, kojem pohvaljujemo svjetloću, kontrast, reprodukciju boja i antirefleksivni premaz, dok mu uglovi vidljivosti nisu jača strana.

Postoji i model sa 1080p rezolucijom i IPS ekranom, pa ako trebate nešto više radnog prostora na desktopu, sigurno bi to bio mnogo bolji izbor.

1/1

Opremljen posljednjom, Kaby Lake generacijom Intelovih procesora, tačnije Core i3-7100U modelom, te uz 4 GB RAM-a i 256 GB-ajtni SSD, naša konfiguracija ponudila je dovoljno dobre performanse za osnovne svakodnevne poslovne aktivnosti.

Uz ovo svakako ide i spominjanje vjerovatno najudobnije tastature koja se može naći na jednom laptopu. Čak iz uz male dimenzije laptopa zadržane su tipke standardne veličine i dugog hoda, a uz precizan Touchpad iz jednog dijela i TrackPoint, na korisniku je da odabere način kontrole pokazivača.

Još jedna odlična strana ovog uređaja je obilje portova i mogućnosti povezivanja. Tu sa čak tri USB 3.0 porta, USB Type-C port, HDMI priključak, čitač memorijskih kartica, 3,5mm audio izlaz, čitač otisaka prstiju, te 802.11ac Wi-Fi i Bluetooth 4.1 konekcije.

Test baterije je pokazao da ovaj laptop lako ulazi u ultra portable kategoriju. Baterija je izdržala 7 sati i 20 minuta HD video reprodukcije, što je zaista fantastičan  rezultat.

Treba spomenuti i to da Thinkpad 13 dolazi opremljen i sa Windows 10 Pro operativnim sistemom, što na kraju zapravo i zaokružuje cjelokupnu sliku o ovom uređaju.

Lenovo ThinkPad 13 jednostavno je odličan izbor ako ste u potrazi za elegantnim i izdržljivim poslovnim laptopom za malu kompaniju ili kućni office, a izdržat će i mnogo rada na terenu.

Cijena: 1.999,89 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Trajanje baterije, dizajn i izdržljivost, tastatura, USB Type-C port

MINUS
Ekran bi mogao biti malo bolji

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Core i3-7100U @ 2,4 GHz, Memorija: 4GB RAM; SSD: 256GB; 13,3'' ekran TN, 1366x768; Intel HD 620 grafika; 3 x USB 3.0, 1 x USB Type-C port; Bluetooth 4.1; Wi-Fi 802.11ac; Full HDMI; čitač otisaka prstiju, 4 u 1 čitač memorijskih kartica; audio I/O; 720p kamera; Windows 10 Pro; 322 x 223 x 19,8 mm; 1,4 kg.