Punog imena Prestigio Visconte Ecliptica, sigurno će vas podsjetiti na Lenovo Yoga uređaje, koji su gotovo pa proslavili ovu konvertibilnu tipu uređaja. Znači Ecliptica je laptop koji se jednostavnim potezom i preklapanjem preko duže ose pretvara u tablet, ili ga možete koristiti u nekom drugom po vas pogodnom položaju.

Tamno plavo kućište i kvalitet izrade su veoma dobri, a i kod mehanizma za preklapanje nismo primjetili neke nedostatke. U finalu riječ je o vrlo čvrstom uređaju koji ostavlja ugodan osjećaj korištenja.

13,3-inčni ekran osjetljiv na dodir ima odlične karakteristike. Riječ je o IPS matrici sa Full HD rezolucijom, što je i više nego primjereno za ovaj cjenovni rang. Osvjetljene je također dobro, kao i uglovi gledanja, pa zamjerki za ekran definitivno nema. Možda je malo prevelik za tablet moda, ali kome bi još to smetalo u nekoj kućnoj, opuštenoj varijanti uživanja u multimediji.

Pokretač cijelog sistema je Intel Atom Cherry Trail x5 procesor radnog takta 1,44 GHz, a iz ovog četverojezgrenog čipa radi i grafička kartica.  Hardverska specifikacija zaokružena je sa 2 gigabajta RAM-a, dok kapacitet Flash memorije za pohranu podataka iznosi 32 GB. Zbog Windowsa bilo bi lijepo da je prostor nešto izdašniji, ali Prestigio nije izostavio microSD slot za proširenje istog memorijskim karticama.

1/1

Pored uobičajenih wireless i Bluetooth tehnologija, Visconte Ecliptica posjeduje po jedan USB 2.0 i USB 3.0 port, mini HDMI izlaz, 3,5mm priključak za slušalice i web kameru od 2 MP. Treba spomenuti i mali prekidač sa strane kućišta, koji u tablet modu isključuje touchpad i tastaturu, jer ta funkcija nije automatizovana.

Kada ih već spominjemo, tastatura i touchpad su solidni. Tipke su prijatne sa nešto kraćim hodom, a ni na touchpad nemamo nekih zamjerki.

Baterija kapaciteta 10.000 mAh na našem testu HD video reprodukcije izdržaja je 7 sati i 8 minuta, što je izuzetno konkurentno i mnogo popularnijim i većim imenima.

Na kraju dolazimo do činjenice da ovaj uređaj dolazi sa Windows 10 Home operativnim sistemom, koji radi dobro i sasvim tečno.

Sve ovo dolazi i po vrlo povoljnoj cijeni za uređaj ovakve konfiguracije, pa svestranost i upotrebnu vrijednost ovog uređaja ocjenjujemo odličnom ocjenom.

Cijena: 499,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
Cijena, mogućnosti, trajanje baterije

MINUS
Interna memorija bi mogla biti malo veća

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Cherry Trail x5 @ 1,44 (Boost 1,83 GHz), četiri jezgre; Memorija: 2GB RAM; SSD: 32GB SSD; 13,3'' ekran IPS, 1920x108; Intel HD grafika; 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0 port; Bluetooth 4.0; Wi-Fi 802.11n; Micro HDMI 1.4;Micro SD slot; audio I/O; Baterija: 10.000mAh; Windows 10 Home; 404 x 272 x 8,4 mm; 1,8 kg.