Lenovo Yoga 510 sa dodatkom 14, jasno govori da je riječ o laptopu sa ekranom dijagonale 14-inča. Međutim ono što svakako prvo upada u oči na ovom laptopu je njegova bijela boja. Ne sjećamo se kada smo posljednji put vidjeli laptop u ovoj boji, ali moramo priznati da izgleda vrlo atraktivno. Mat plastika ne privlači otiske prstiju, a kvalitet izrade je na visokom nivou. Posebno ako uzmemo u obzir Yoga stavku, što znači da je riječ o konvertibilnom uređaju koji omogućava da se položaj ekrana sa jednostavnošću mijenja u jedan od četiri prepoznatljiva položaja - laptop, stand, tent i tablet. Uočljiv je i njegov relativno tanak profil, a uz masu od 1,75 kg pogodan je i za malo više svakodnevnog nošenja.

Ono što je dominantno na ovom uređaju je njegov ekran. IPS matrica uz Full HD rezoluciju isporučuje svjetlu sliku, dobrog kontrasta, sa živopisnim i realnim bojama uz odlične uglove vidljivosti. U bilo kojem položaju, užitak rada na ovom laptopu je potpun uz ovakav ekran.

Osvježena hardverska konfiguracija u odnosu na prethodnika oznake 500 je solidna, pa su pored Intel i3 procesora Skylake generacije, tu i osam gigabajta memorije, te 256 GB SSD disk. Intel-ova grafika 520 iz procesora je sasvim dovoljna za ovakav laptop, pa performanse ocjenjujemo kao solidne, posebnu za namjenu ovog laptopa u poslovne svrhe.

1/1

 

Portovi su smješteni sa lijeve i desne strane, bez mnogo iznenađenja kada je njihov izbor u pitanju. Od tri USB porta dva su u 3.0 izdanju, a mjesta se našlo i za vrlo dobre Harman Kardon zvučnike koji ipak nadmašuju zvučnike konkurentskih modela u ovoj cjenovnj klasi.

Tastatura u island izvedbi je prilično dobra uz danas vrlo traženo pozadinsko osvjetljenje. Ne bismo je baš poredili sa ThinkPad tastaturama, ali je sasvim dobra i na duže staze. Touchpad sa ugrađenim tipkama je dobar i prostran, bez posebno dobrih ili posebno loših osobina.

Laptop je došao opremljen Windowsom 10, a baterija je prilikom našeg testa HD video reprodukcije izdržala je 3 sata i 54 minute.

Kada sve sumiramo, Yoga 510 nije se mnogo promijenila u odnosu na prethodnika jer je zadržala onu glavnu osobinu - alternativa sa značajno nižom cijenom u odnosu na ostale privlačne i skupe članove Yoga porodice.

Cijena: 1.699,90 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
kvalitet, tastatura, dizajn, boja, generalni utisak

MINUS
osvjetljene ekrana u kombinaciji sa glossy ekranom

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 Skylake procesor 6006U (2GHz, 3MB), dual-core, HT; Intel HD Graphics 520; 14" IPS LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR3 RAM; SSD 256GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Home; 336,4 x 232 x 20,9 mm; 1,75 kg.