Odmah na početku treba pojasniti da Samsung Gear S3 pametni sat dolazi u dvije verzije - Frontier i Classic. Riječ je o hardverski identičnimuređajima, s tim što im je dizajn nešto drugačiji. Frontier se očituje tamnim, robusnijim i sportskim izgledom kako samog kućišta, tako i narukvice, dok Classic više ide uz neki poslovni izgled. Na korisniku je samo da se opredijeli za onaj koji odgovara njegovom ukusu. Također moguća je i nabavka narukvica posebno, pa je zaista moguće prilagoditi bilo koji od ova dva modela vlastitom ukusu. Krasi ih i IP68 certifikat, ali nisu u potpunosti vodootporni. Izdržati će potapanje u vodi do 1,5m dubine u trajanju do 30 minuta.

Uz sat se isporučuje punjač koji sat puni bežično preko magnetnog postolja. Vrlo jednostavno i praktično, ali treba voditi računar o njemu kada se recimo krene na put ili slično, pa bi ovdje upotreba nekog standardizovanog priključka bilo puno zgodnije riješenje.

Što se tiče dimenzija one iznose  46.1 x 46.1 x 12.9 mm i komentari će biti u zavisnosti kako se kome šta sviđa. Sat je definitivno subjektivna stvar, ali po autoru ovog teksta, nije prevelik a ni težak, jer mu masa iznosi oko 60 grama.

Prvo što ćete na ovom satu primjetiti je naravno ekran, koji jednostavno oduševljava kvalitetom. Riječ je o AMOLED ekranu rezolucije 360 x 360 piksela, sa Gorilla Glass SR+ zaštitom koja ga štiti od udaraca, ogrebotina i preljavštine. Iznenađuje jačina osvjetljena, koja i pri dnevnom svjetlu bez problema nudi vrlo jasan prikaz slike. Osvjetljenje je moguće podešavati po potrebi, a postoji i “Always on display” funkcija koja neće gasiti ekran, već će ga samo malo zatamniti u slučaju da želite da vaš sat uvijek bude vidljiv. U protivnom, svako okretanje ruke u maniru pogleda na sat, senzori će prepoznati pokret i upaliti ekran.

Naravno, ovo će se odraziti na trajanje baterije, koja je na našem testu izdržala blizu 3 dana sa gašenjem ekrana, dok Always On funkcija trajanje baterije skraćuje za gotovo jedan dan. Naravno, sve ovo zavisi i od ostalih funkcija koje se upotrevljavaju na satu.

1/1

Ovdje možemo reći nešto više i o samom hardveru.

Sat pokreće Samsungov dvojezgreni Exynos 7270 procesor radnog takta 1 GHz, uz 768 MB radne memorije, te 4GB prostora za pohranu podataka. Što se tiče povezivanja, tu GPS, NFC, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, a integrisani su i mikrofon, kao i zvučnik.

Baš kao i prethodne verzije njihovih satova, i Gear S3 opremljen je Samsungovim Tizen operativnim sistemom, koji je baziran na Linuxu. Bez obzira na Googleov Android Wear, kompanija je ostala vjerna svom proizvodu. Tizen se u ovom slučaju pokazao kao vrlo jednostavan, intuitivan i brz OS namijenjen korištenju na satu. Posebno je zanimljivo jer je riječ o uređaju sa okruglim displejom, ali je vrlo dobro iskorišten i prilagođen.

Satom se upravlja dodirom ekrana i uz pomoć ivice koja se okreće, te dva dugmeta smještena sa strane. Na početku može izgledati malo komplikovano, ali se vrlo brzo uđe u rutinu.

Gear S3 je prvenstveno namijenjen za korištenje uz Android uređaje, ali je kompatibilan i sa iOS uređajima uz neke ograničene mogućnosti. Za povezivanje je potreban minimalno Android verzije 4.4, a proces uparivanja Bluetoothom radi bez ikakvih problema.

Za potpuni ugođaj potrebna je i instalacija Samsung Gear aplikacije, koja će omogućiti detaljniju kontrolu i dodavanje novih widgeta i aplikacija.

Korištenje sata je izuzetno zabavno. Moguće ga je prilagoditi ličnom ukusu na razne načine, od promjene izgleda samog sata, do instaliranja widgeta o fitness aktivnostima, vremenskoj prognozi, prelistavanju vijesti na Flipboardu i slično. Dovoljan je podatak da Tizen prodavnica ima preko 10.000 aplikacija, pa je samo mašta korisnika ograničavajući faktor.

Povezan sa telefonom, notifikacije, te primanje, čitanje i slanje poruka iz drugih aplikacija poput Vibera, radi jednako dobro.

Telefoniranje i razgovaranje korištenjem samo sata, funkcioniše odlično. Najpraktičniji se pokazao recimo tokom vožnje automobilom, gdje su zvučnik i mikrofon odlično obavljali svoj posao. Zvuk je glasan i čist, a osoba sa druge strane veze nije imala problema sa razumijevanjem razgovora.

Dosta mjesta je posvećeno vjerovatno najatraktivnijoj mogućnosti današnjih nosivih gadgeta, praćenju fitness aktivnosti, pa sat integriše i senzor otkucaja srca i GPS modul. Uz njihovu S Health aplikaciju, povezanost je prilično duboka i sat može automatski detektovati određene aktivnosti i početi ih pratiti za vas. Treba spomenuti i mogućnost reprodukcije muzike sa telefona, ili direktno sa memorije sata, kao i korištenje S Voice glasovnog asistenta za pozivanje aplikacija ili kontakata.

Na kraju, teško je naći manu i nepreporučiti ovaj sat ako ste Android korisnik i u potrazi ste za nekim pametnim satom. Cijena za ovakav premium uređaj naravno ne može biti niska, i ovo je definitivno i u potpunosti zaokružen pametni sat, te dalje jednostavno ne treba tražiti.

Cijena: 849,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Dizajn, displej, mogućnosti, interfejs i Tizen OS

MINUS
Ništa značajno, bila bi dobra potpuna vodootpornost

SPECIFIKACIJE:
Exynos 7270, Dual 1.0GHz; RAM 768MB + Flash 4GB; Displej: 1.3” (33 mm), 360 x 360 Fullcolor AOD, Corning® Gorilla® Glass SR+; BT4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, MST, GPS/Glonass; Accelerometer, Gyro, Barometer, HRM, Ambient light; Mic, SPK, Linear Motor; IP68 + MIL-STD-810G; Tizen Based Wearable OS 2.3.2; Baterija 380mAh; Frontier 46 x 49 x 12.9 (63 g); Classic 46 x 49 x 12.9 (59 g)