Recenziju Prestigio Grace Z5 telefona najbolje je početi sa njegovim ekranom, koji za cijenu od 220 KM donosi raskošnu dijagonalu od 5,3-inča sa vrlo dobrom HD rezolucijom ekrana. Njegova IPS matrica nudi veoma dobar prikaz slike, uz jako osvjetljenje,  realne boje, te dobre uglove vidljivosti. Ivice ekrana stakla rezane su 2.5D tehnologijom, tako da je prelaz izemđu ekrana i kućišta veoma ugodan i ostavlja izuzetno dobar utisak prilikom korištenja.

Po pitanju izgleda  riječ je o vrlo atraktivnom modelu čije je kućište sa stražnje strane u dnu i vrhu ojačano aluminijumskim dijelovima, dok je središnji dio plastični poklopac ispod kojeg se pristupa bateriji, te duplom SIM slotu i slotu za dodatnu microSD karticu. Ona će vam brzo postati neophodna, jer ugrađena interna memorija ima kapacitet od 8 GB-a.

Pokretač cijelog sistema je MediaTek čipset sa četverojezgrenim procesorom, uz Mali-400 grafički čip i 1 GB radne memorije. Ovo je sasvim dovoljno za sve nezahtjevne korisnike, kojima su društvene mreže i nešto surfanja svakodnevnica.

1/1

Pohvala ide na veoma dobre karakteristike glavne kamere od 13 megapiskela koja koristi Samsungov senzor za hvatanje svjetla. Kvalitet fotografija je veoma dobar za ovu cjenovnu klasu, posebno pri dnevnom svjetlu, a napredak je ostvaren i u uslovima nešto slabijeg osvjetljenja. I sama aplikacija kamere obogaćena je sa nešto više manuelnih postavki, a prednja kamera od 8 megapiskela će obezbijediti dobre selfije i ugodne video razgovore.

Pored nekoliko widgeta i dodatnih aplikacija, teško je primjetiti da je Prestigio značajno mijenjao izgled interfejsa, pa se zapravo može reći da Grace Z5 donosi stock verziju Androida, i to njegovo još uvijek svježe 6.0 Marshmallow izdanje.

Podvućemo li crtu, Prestigio Grace Z5 sasvim je lako preporučiti za ulazak u Android svijet, posebno kada se u obzir uzmu njegove karakteristike i vrlo atraktivna cijena.

Cijena: 219,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Dizajn, odlične mogućnosti za ovu cijenu

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Mediatek MT6580 CPU: četverojezgreni na 1.GHz GPU: Mali-400 RAM: 1 GB; Flash:12 GB/micro SD slot Ekran: IPS 5,3" HD 1280x720 Glavna kamera: 13 MP; 1080p video Prednja kamera: 8 MP; Dual SIM (micro-SIM); Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; microUSB; USB 2.0; Android 6.0 Marshmallow Baterija: 2.500 mAh (oko 9 sati autonomije) Dimenzije: 143.03 x 70.50 x 8.03 mm Masa: 146 grama