ProBook serija HP laptopa pripada poslovnoj liniji ovih uređaja, a naš testni model oznake 440 G4 izgleda veoma zanimljivo. U odnosu na prethodne generacije i modele, zadržan je pomalo old-school dizajn sa zaobljenim linijama, ali je boja plastičnog kućišta promijenjena u sivu, uz dodatak aluminijumskog dijela oko tastature. Sve djeluje vrlo čvrsto i pouzdano, baš onako kako bi trebao izgledati jedan poslovni laptop. Aluminijum je dobar magnet za otiske prstiju, pa oni sitničavi trebaju računati i na neku krpicu uz njega.

Jedna od najtraženijih ekranskih dijagonala na poslovnim laptopima je ona od 14-inča, a ovaj HP laptop ima upravo takvu. Ipak, malo poražavajuća činjenica je ekranska rezolucija od 1366x768 piksela, uz TN matricu solidnih karakteristika sa antirefleksivnim premazom, dok bi uglovi vidljivosti za nijansu mogli biti bolji. No, ništa eliminatorno za jedan poslovni ili kućni laptop.

Spomenuli smo već da laptop pokreće sedma ili Kaby Lake generacija Intelovih procesora, a riječ je o i3 procesoru sa oznakom 7100U koji ima dvije jezgre uz HT tehnologiju, te osnovnu frekvenciju od 2,4 gigaherca. Tu su još 4GB RAM DDR4 RAM-a, te 500GB hard disk. U startu se čini malo, ali je HP predvidio i jednostavnu nadogradnju komponenti ispod poklopaca sa donje strane - jedan za pristup hard disku i memoriji, dok drugi omogućava pristup M.2 slotu za spajanje brzih SSD diskova nove generacije.

1/1

 

Od ostalih priključaka tu su još: HDMI i VGA izlaz, po jedan USB 2.0, USB 3.0 i USB type-C port, Ethernet port, čitač memorijskih kartica, te 3,5mm priključak za slušalice. Važno svim poslovnim korisnicima su tehnologije o zaštiti podataka, a ova konfiguracija uključuje čitatač otisaka prstiju, te TPM čip za enkripciju diskova.

Tastatura sa kratkim hodom tipki je ugodna za korištenje, a dopada nam se i prostrani touchpad sa ugrađenim tipkama ispod njegove površine.

Baterijska autonomija je na našem testu HD video reprodukcije potrajala 5 sati i 32 minute, što je sasvim dobar rezultat. I težina od 1,6 kg ulazi u njegove veoma dobre osobine.

Na kraju, treba obratiti pažnju na to da laptop dolazi bez operativnog sistema, što se svakako odrazilo i na cijenu, pa nije problem ni izvesti zaključak.

Radi se o poslovnom uređaju za sve one korisnike sa nešto manjim buđetom, pa ako možete živjeti sa nekim kompromisima, HP ProBook 440 G4 je sasvim pristojan laptop.

Cijena: 1198,99 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Dizajn, masa, solidan hardver za poslovni laptop, laka nadogradnja

MINUS
Treba računati na ulaganje u Windows licencu

SPECIFIKACIJE:
HP ProBook 440 G4, 14'' TN HD (1366x768), i3-7100U(3MB, up to 2.4 GHz), 4GB DDR4, 500GB HDD, Intel graphics integrated, WiFi/BT, GLan, 1xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, 1xUSB type-C, HDMI, VGA, CR, FPR, 3-Cell 15h Batt, Silver, FreeDOS