Kada kažemo monitor  velike dijagonale ekrana, mislimo na dijagonale od 24 inča i veće. Naš testni AOC monitor tačne oznake modela E2775SJ je monitor sa dijagonalom ekrana od velikih 27 inča.

Riječ je o monitoru veoma klasičnog dizajna, sa ravnim postoljem i mehanizmom koji omogućava podešavanje nagiba samo po vertikali. Zbog toga će podizanje ili zakretanje zahtjevati pomijeranje kompletnog monitora. To i ne iznenađuje mnogo, jer cijena ovog monitora od 27 inča iznosi svega 419 KM.

Monitor isporučuje sliku Full HD rezolucije, sa odnosnom stranica 16:9. TN matrica sa pozadinskim LED osvjetljenjem nudi veoma dobre uglove vidljivosti, a za ugodinije uživanje u slici tu je i anti-refleksivni premaz. Svakako zbog upotrebe TN matrice, najznačajnija stavka je brzina odziva o 1 milisekunde, što će najviše značiti ljubiteljima digitalne zabave.

1/1

Slika se na ekran može isporučiti putem VGA, DVI ili HDMI priključka, a ugodan dodatak je audio priključak sa ne baš jakim integrisanim zvučnicima, te standardni 3,5 mm izlaz za slušalice.

Kontrole su smještene u donjem desnom uglu, a meniji bogati opcijama i podešavanjima parametara slika zahtjevaju malo privikavanja na kontrole. Sreća je pa se ne koriste tako često.

Kvalitet prikaza slike za ovaj cjenovni rang je odličan. Iako već spomenuti razni modovi podešavanja slike omogućavaju prilagođavanje slike raznim ličnim ukusima, grafički profesionalci ovdje ipak nisu u prvom planu. Za poslovne i kućne korisnike, kontrast i reprodukcija boja su i više nego dobri.

Zbog toga, ako tražite prostran Full HD monitor za uobičajene kućne ili poslovne aktivnosti, a da pri tome imate prilično nizak budžet, o ovom monitoru vrijedi razmisliti.

Cijena: 419,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Cijena za ovu dijagonalu i dobre karakteristike za kućne korisnike

MINUS
Nema mogućnost zakretanja i podešavanje po visini

SPECIFIKACIJE:
LED, TN, FullHD, anti-glare; 27 inča; Contrast Ratio: 1000: 1 (typical); Dynamic Contrast Ratio 50M:1; Brightness: 300 cd/m² (typical); Response Time: 1ms; 1 x DVI, 1 x HDMI, 1 x VGA; Tilt -5/+20.