Osobine Yoga serije Lenovo uređaja teško da danas nekome više nisu poznate. Riječ je o okretanju ekrana po dužoj osi uređaja, što omogućava da se položaj ekrana sa jednostavnošću mijenja u jedan od četiri prepoznatljiva položaja - laptop, stand, tent i tablet. A Lenovo Yoga Book je upravo svrstan među tablete, a proizvođač naglašava da je riječ o hibridnom uređaju koji želi redefinisati pojam tableta.

To postaje sasvim jasno nakon prvog kontakta sa ovim uređajem. Lenovo Yoga Book izgleda fantastično. Mat crno kućište izrađeno od legura aluminijuma i magnezija sa već dokazanim mehanizmom za preklapanje ekrana djeluju izuzetno čvrsto i pouzdano, a debljina zatvorenog uređaja zadržana je ispod 1 cm (9,6 mm). Dizajn i izrada su se odrazili i na težinu, pa sa svojih 690 grama prevazilazi i mnoge ultrabookove. I ovdje dolazimo do onog najzanimljivijeg detalja - Lenovo Yoga Book inovacije. Uređaj se otvara kao mini laptop, ali otvaranje uređaja otkriva da Yoga Book zapravo nema tastaturu, bar onu mahničku. Ono što korisnici dobijaju je prazna ploča osjetljiva na dodir, sa pozadinskim osvjetljenjem i virtuelnom tastaturom koja kao da je izašla iz nekog SF filma.

Halo Keyboard kako je nazvana, nije mnogo manja od standardne tastature, a raspored tipki i funkcije su dobro raspoređene. Naravno, potrebno je nešto vremena za navikavanje. Tipke na dodir vibriraju (što se može i isključiti), što malo olakšava kucanje, ali ono što se od ove tastature ne treba očekivati je kucanje tekstova na duge staze. Ona, kao i tablet uređaj jednostavno nisu predviđeni za to.

Međutim, ovdje se ne radi samo o nekoj dizajnerskoj viziji, jer se pritiskom na posebno dugme, tastatura pretvara u površinu (nazvana Creative Pad) za pisanje i crtanje uz korištenje Stylus olovke koja se isporučuje zajedno sa uređajem.

Real Pen digitalna olovka radi odlično, a razvijena je u saradnji s kompanijom Wacom, dobro poznatom imenu u svijetu digitalnih uređaja za crtanje i pisanje. Pisani trag na ekranu se pojavljuju u realnom vremenu, a malo navikavanja zahtjeva to što gledate u ekran, a pišete po donjoj površini. Odlično je i to što digitalna površina ignoriše bilo šta što nije stylus, pa prste i zglob ruke bez problema možete naslanjati na površinu, dok ekran možete koristiti za upravljanje prstima. Tu je i podrška za 2048 nivoa osjetljivosti pritiska, što značajno proširuje kreativnost rada.

 Međutim Yoga Book inovacije ne završavaju ovdje. Lenovo uz uređaj isporučuje i malu knjižicu sa papirima te umetke sa tintom, jer je vrh Stylusa izmjenjiv. Uz pomoć magnetnih držača, Book Pad sa papirima se pričvrsti za Creative Pad, vrh stylusa se zamjeni tintom, tako da se sve pisane bilješke na papiru odmah mogu prabaciti u digitalnu formu. Odličan i jednostavan način da se pisana evidencija digitalizuje. Naravno, ne mora se isključivo koristiti njihov papir, ali umetci sa tintom i Lenovo Stylus su neophodni.

Mala zamjerka ide na stranu nepostojanja slota ili držača za olovku, što znači da svako ko ga želi koristiti mora voditi malo više računa o njegovom čuvanju.

1/1

Vratimo se malo na hardver. Yoga Book koristi 10,1-inčni ekran sa IPS matricom rezolucije 1920 x 1200 piksela i isporučuje vrlo oštru i svijetlu sliku, sa jako velikim uglovima vidljivosti. Odličan je za gledanje videa i surfanje Internetom. Pokreće ga Intelov mobilni procesor Z8550 koji ima 4 jezgre i radi na maksimalnih 2.4GHz, što uz 4 GB RAM-a i SSD kapaciteta 64 GB čini da Yoga Book nije hardverski moćan, ali da ima i više nego dovoljno snage za ono za šta je namijenjen. Na manje od centimetar debljine, na kućištu su se još našli microUSB priključak sa USB-OTG funkcijom, Micro-HDMI izlaz, te 3,5mm priključak za slušalice. Također, za sve one koji sebi žele obezbijediti komunikacionu slobodu ili veću produktivnost, na raspolaganju je i slot za nano SIM karticu, pa se i bez neke dostupne Wi-Fi konekcije može uživati u čarima Interneta u pokretu. Naravno, bez GSM podrške.

Ne treba zaboraviti ni dvije kamere, prednju ili onu smještenu iznad ekrana od 2 MP, te onu mnogo kvalitetniju od 8 MP, koja se naziva stražnjom, ali se isto tako može iskoristiti za selfije. Dovoljno je samo da uređaj ne koristiti u klasičnom preklopljenom modu.

Što se baterije tiče, ona nas je ugodno iznenadila. Zanimljivo je da se u ovako tanko kućište smjestila veoma izdašna baterija koja je na našem testu HD video reprodukcije izdržala 6 sati i 54 minute, dok se u svakodnevnoj upotrebi njena autonomija protegla na 13 i po sati rada, što je zaista odličan rezultat.

Tome u prilog ide podatak da je naš Yoga Book pokretao Android u verziji 6.0.1, što je svakako značajno štedljivije od također dostupne verzije sa Windowsima 10. Dakako, Windowsi su sigurno mnogo produktivniji za rad, ali i nešto skuplji. Ipak i Android verzija moža biti izuzetno ugodna za rad, posebno ako ste naviknuti na svakodnevni rad sa Google Docs aplikacijama.

Sve u svemu, Lenovo je kreirano još jedan zanimljiv uređaj. Konceptualno drugačiji, ali sa idejom koja ima veliki potencijal, posebno u kreativne svrhe. Hibridni uređaji definitivno postaju svestraniji, pa će biti zanimljivo gledati koliko će ovakva inovativna ideja moći još napredovati.

Cijena: Android 1499,00 KM; Windows 10 Pro 1699,00 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
inovativan koncept, dizajn, lagan i prenosiv, baterija, Wacom mogućnosti

MINUS
virtuelna tastaura nije za duga kucanja, nije alternativa za laptop

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom x5-Z8550 Processor (2M Cache, Quad-Core, Up to 2.4 GHz); 10,1" FHD IPS LED ekran; 4GB LPDDR3 RAM; SSD 64 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; microSD slot, 1x micro USB, HDMI, Audio I/O, glavna kamera 8MP, stražnja 2MP; Dolby Audio™ Premium; Android 6.0.1 ili Windows 10; 256,6 x 9,6 x 170,8mm; 690 grama.