Iako prvi put testiramo tek četvrtu generaciju Phantom DJI dronova, prateći dešavanja na ovom tržištu, lako je zaključiti da se četvorka svojom fizionomijom minimalno razlikuje od svojih prethodnika. Riječ je od quadcopteru, odnosno dronu sa četiri motora koji pokreću dvokrake elise, koje se vrlo praktično skidaju i postavljaju zbog lakše prenosivoti.  Tijelo mu je izgrađeno od legure magnezijuma, čime je povećana otpornost na blaže udarce ili oštećenja prilikom letenja i transporta. Čitav sistem spakovan je u dimenzije dijagonale 35 cm od rotora do rotora.

Kada kažemo sistem, mislimo o vezi između elektronike i mehanike, koje ovom uređaju pružaju neke fascinantne mogućnosti. Upravo je četvorka najavljena kao značajna nadogradnja u odnosu na prethodnika, sa podignutim nivoom umjetne inteligencije. Unaprijeđena elektronika prije svega donosi jednostavnost upravljanja, posebno za početnike, dok se oni iskusniji korisnici mogu više fokusirati na bolje snimanje ili fotografisanje iz zraka.

Tako je elektronika opremljena opcijama poput automatskog izbjegavanja prepreka i praćenja zadate mete. Sistem za detekciju i automatsko izbjegavanje prepreka obezbjeđen je preko dva optička senzora sa prednje strane i u mogućnosti je prepoznati prepreku na udaljenosti od 15 metara pod uglom od 60 stepeni. U zavisnosti od moda rada, dron eventualnu prepreku može zaobići ili zaustaviti svoje horizontalno kretanje. Uz GPS/GLONASS prijemnike za što precizniju navigaciju, te visinomjer i elektronski kompas, DJI želi što više pojednostaviti i djelomično automatizovati proces upravljanja letjelicom, kako bi se obezbijedilo sve za kreiranje što perfektnijih snimaka iz zraka.

DJI Phantom 4 opremljen je 12 megapikselnom kamerom koja koristi Sony EXMOR senzor, te 20mm objektiv  sa f/2.8 otvorom blende. Fiksirana na stabilizator koji radi po sve tri ose u mogućnosti je snimati 4K video sa izuzetnom oštrinom i količinom detalja, a tu su i slow-motion video sa 120 sličica u sekundi pri Full HD rezoluciji, kao i fotografisanje u RAW formatu. Materijal se snima na microSD karticu koja se ubacuje direktno u tijelo drona.

Upravljanje letjelicom obavlja se preko daljinskog kontrolera, koji će vas sigurno podsjetiti na neki od daljinskih upravljača  igračaka iz mladosti. Međutim, uz njega je potreban i Android ili iOS telefon ili tablet koji se USB kablom povezuje sa kontrolerom. Važno je napomenuti da iako priključeni uređaj nema veze sa kontrolama za upravljanje dronom, bitno je da on specifikacijski bude podržan i dovoljno jak, kako bi monitoring, kontrolisanje i praćenje važnih aspekata leta kroz DJI Go aplikaciju bio ugodan i neometan. Kontroler je vrlo čvrst i jednostavan, a poreddžojstika osjetljivih na pritisak, tu je još samo nekoliko osnovnihdugmadi, tako da se njihova namjena može vrlo brzo zapamtiti.

1/1

Dronom se upravlja jednim od tri moguća moda - Positioning (P), Sport (S) i Attitude (A). Positioning koristi satelite i vizuelnopozcioniranje, što je ujedno najjednostavniji i najsigurniji način letenja. Upravo unutar njega su dostupni novi i inteligentni modovi letenja. ActiveTrack gdje je moguće označiti subjekat koji će dron automatski pratiti i držati kameru usmjerenu ka njemu, odnosno TapFly - gdje se putem aplikacije možete zadati destinacija dronu, a on će izračunati optimalnu putanju kako bi do nje stigao, istovremeno vodeći računa o mogućim preprekama na putu.

U Sport modu dron je najagilniji. Isključen je sistem za prepoznavanje prepreka i dron omogućava letenje brzinom od preko 70 km/h. Ovaj mod i nije predviđen za snimanje, već za brzi odlazak na nešto udaljenije lokacije na kojima želite snimati.

U slučaju Attitude moda, osim održavanja visine isključena je kompletna automatizacija, pa i ona za automatsko pozicioniranje drona. Ovdje je potrebno biti vrlo vješt i ispraksiran letač, jer je čak isključeno i ograničenje rastojanja u odnosu na kontroler.

Odlična stvar je što se kroz aplikaciju može pokrenuti i simulacija letenja, te je početnicima puno lakše savladati prve korake letenja, a tu si i olakšice poput dugamdi za automatsko polijetanje i vraćanja drona na početnu poziciju.

Aplikacija početnicima na prvu može izgledati prekomplikovana, ali osim osnovnih parametara leta i pogleda kroz kameru, koristi se za kontrolisanje postavki kamere i njenu kontrolu, dok se neke opcije mogu podesiti da se kontrolišu i točkićima na daljinskom upravljaču.

Maksimalna operativna udaljenost iznosi 3,5 kilometara, a njegova jedna punjiva beterij aobezbijedit će autonomiju leta u trajanju od oko 28 minuta. S druge strane, baterija u kontroleru izdržat će skoro čitav dan rada, a pri tome će čak dopunjavati bateriju priključenog monitor uređaja.

LED indikatori na bočnim stranama drona ukazuju na njegovu orijentaciju, te bolju uočljivost letjelice i sumrak ili noću. Noćno letenje i nije preporučljivo od strane proizvođača, jer optički sistem za prepoznavanje prepreka tada ne funkcioniše, a čak i snimljeni materijal kvalitetom znatno zaostaje za onim što nastaje pri dnevnom svjetlu.

U uslovima jakog dnevnog svjetla kvalitet videa i fotografija je odličan. Slika je dobro eksponirana, boje prirodne i svijetle uz mnoštvo detalja i oštrine. Stabilizacija slike i mirnoća leta drona su zaista fascinantni, a nije primjetno ni iskrivljenje slike koje je uobičajeno za razne akcione kamere poput GoPro-a. Za već spomenuto slabije osvjetljenje, najboljeje je koristiti ručne postavke, što će sigurno bolje znati iskoristiti oni napredniji korisnici.

No, iako je Phantom 4 prepun tehnologije i prvi komercijalni dron koji integriše mogućnost detekcije i zaobilaženja prepreka, ipak treba biti pažljiv i izučiti sve aspekte letenja. Nakon toga DJI Phantom 4 postaje ono što konkurencija još pokušava da dostigne. Sjajan dron kako za početnike, tako i za napredne korisnike.

Cijena: 3.334,50 KM

Avtera, Sarajevo http://www.avtera.ba

PLUS
jednostavnost letenja, autonomni modovi letenja, stabilnost, 4K video snimci

MINUS
Setup nije baš za potpune početnike

SPECIFIKACIJE:
Senzor kamere: 1/2,3”, 12 Mpx, Objektiv: ugao vidljivosti 94° (47° pri snimanju 120 fps), f/2.8; ISO osetljivost: video 100-3200, fotografije 100-1600. Fotografije: 4000 x 3000 px; JPEG ili DNG (Raw); Video: 4096 x 2160 px na 24/25 fps, 1920 x 1080 px na 24-120 fps, 1280 x 720 px na 24-60 fps; MP4 ili MOV; microSD do 64 GB, GPS/GLONASS navigacija, sistem za detekciju prepreka, dvostruki elektronski kompas, ultrazvučni visinomjer, barometar; Baterija: litijum-polimer, 5350 mAh; Masa: 1380 grama.