Naravno, to je samo subjektivni osjećaj, pošto funkcionalne razlike ne postoje. All-in-one je samo obični kompjuter upakovan u kućište monitora. Međutim, ono što nije samo subjektivni osjećaj, je činjenica da ovakvih kompjutera ima sve više na tržištu. Jedan od dostupnih i u domaćim prodavnicama je HP ProOne 600 druge generacije ili G2.

Najizraženiji dizajnerski detalj ovog kompjutera je prilično visoka maksimalna vertikalna pozicija monitora na postolju. Pored visine, moguće je podešavati i nagib ekrana, dok se horizontalna rotacija obavlja okretanjem čitavog postolja.Kombinacija crne i aluminijum sive boje je prilično atraktivna, ali ih tastatura i miš ne prate. Pri tome, ovakvom kompjuteru mnogo bi više odgovarala bežična periferija.

Što se hardverske konfiguracije tiče, nema većih iznenađenja. Osnova je Intel Core i3 procesor visokog radnog takta od 3,7 gigaherca uz dvije jezgre i HT tehnologiju. Četiri gigabajta memorije su dovoljna za poslovnu upotrebu, a hard disk kapaciteta 500 gigabajta nije u SSD izdanju, ali mu se ploče vrte brzinom od 7.200 rotacija u minuti. Zanimljivo je i to što se zadnja strana kompjutera relativno lako skida, te se tako pristupa internim komponentama. Zbog toga hardverska nadogradnja nije problematična.

1/1

Ekran ima dijagonalu od 21,5 inča i FullHD rezoluciju uz prilično atraktivan prikaz boja. Ipak, kao najznačajniju karakteristiku bismo izdvojili osjetljivost na dodir, koja sjajno pristaje jednom All-in-one uređaju. U kombinaciji sa Windows 10 operativnim sistemom, povremeno upravljanje dodirom čini ovaj kompjuter prilično atraktivnim.

Pomalo nas je iznenadio nedostatak bežične mreže, pa je jedina opcija za umrežavanje Ethernetport na zadnjoj strani monitora. Tu su još i četiri USB 3.0 porta, te DisplayPort. Na lijevoj ivici su još dva USB porta, čitač memorijskih kartica, te konektori zvučne kartice. Ispod ekrana su prilično glasni stereo zvučnici, dok je na desnoj ivici i DVD pisač, pošto problema sa prostorom nema.

Sve u svemu, HP ProOne 600 G2 je prilično atraktivan proizvod koji ne pati od glavne boljke većine All-in-one kompjutera – teške hardverske nadogradnje. I to je sasvim dovoljno da ga prilično jasno izdvoji na tržištu.

Cijena: 2199,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, ukupni utisak, pristup internim komponentama

MINUS
nema wireless mreže, žičani miš i tastatura

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 procesor 6100 (3,70GHz, 3MB), dual-core, HT; Intel HD Graphics 530; 21,5" IPS LED ekran, 1920x1080, osjetljiv na dodir; 4GB DDR4 RAM; HDD 512 GB, 7.200 rpm; DVD-RW; GigabitEthernet;Audio I/O;stereo zvučnici; 6x USB 3.0; Display Port; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Pro.