Do prije samo nekoliko godina, snimanje videa u pokretu i stabilizacija video opreme bila je veoma skupa opcija i za projekte sa nešto ozbiljnijim budžetom. Čak i rukovanje takvim uređajima zahtijevalo je veliko iskustvo i značajno tehničko poznavanje opreme, da bi već danas, snimanje akcionog videa postao vrlo zabavan i jednostavan vid kreativnog izraza. Na tržištu su se počeli pojavljivati uređaji koji nakon raspakivanja iz kutije nude potpunu stabilizaciju slike videa, pa je korisniku ostalo samo da se fokusira na kadriranje i ideju. Jedno od najuspješnijih takvih rješenja je upravo DJI OSMO.

DJI Osmo je ručna video kamera koja omogućava snimanje videa u 4K formatu, a fiksirana ja na elektronski stabilizator koji po sve tri ose omogućava preciznu i uglađenu stabilizaciju slike. Cijeli sistem izgleda veoma dobro, uz korištenje kvalitetnih materijala koji ni u jednom trenutku ne ostavljaju utisak jeftinog i lomljivog. OSMO koristi svoju Zenmuse X3 kameru poznatu sa jednog od njihovih popularnih dronova. U njoj je Sony CMOS senzor od 12 megapiskela, koji će bilježiti svo svjetlo koje uđe kroz fiksni objektiv od 20 milimetara sa f/2.8 otvorom blende. Ovdje treba napomenuti da je moguća nabavka i posebnog adaptera, u slučaju da se želi priključiti i njihova kompatibilna, ali naprednija Zenmuse X5(R) kamera.

Monitoring i kontrolisanje kamere obavlja se preko naprednog telefona koji će svoje mjesto naći na lijevoj strani ručke stabilizatora, a DJI se potrudio da uz pomoć nekoliko pokretnih elemenata to bude jednostavno primjenjivo za različite dimenzije telefona.

DJI Gomobilna aplikacija na telefonu koristi se kao monitor i kao kontrolna jedinica parametara kamere, a povezuje se putem jednostavnog podešavanja OSMO Wi-Fi mreže. Njen interfejsje pregledan i jednostavan, a mogućnosti za ovaj tip kamere ocjenjujemo veoma dobrim. Pored snimanja spomenutog 4K videa, tu je i mogućnost snimanja usporenog Full HD vida sa 120 sličica u sekundi, te kreiranja timelapsa, panorama i slično. Naravno, foto mod je također prisutan, uz napomenu da postoji mogućnost snimanja RAW DNG fajlova koji dopuštaju nešto više kontrole pri kasnijem editovanju.

1/1

Pored svega, aplikacija se koristi i za brzo pregledanje snimljenih materijala, koji se na telefon prebacuju u nižoj preview rezoluciji, dok su glavne datoteke pohranjene na microSD karticu koja se ubacuje direktno u kameru.

Ovdje se vraćamo samom nosaču i kontrolisanju pokreta kamere. Po defaultu, pravac kamere će biti u pravcu u kojem vi okrenete ručku, s tim da su nešto brži pokreti ručke kompenzirani blagim pan ili tilt pokretima kamere. Sa prednje strane ručke je i prekidač čijim pritiskom možete zaključati jednu poziciju kamere, sa duplim klikom vratiti je u centar ili sa trostrukim klikom aktivirati poziciju selfi moda. Pored ovoga, tu je i joystick dugme za pan i tilt pokretanje kamere palcem ruke kojom se nosi, te uz njega dugmad za hvatanje fotografija, početak i za ustavljanje snimanja, kao i on/off prekidač. Na prvu može zvučati komplikovano, ali dovoljan je zaista kraći vremenski period za privikavanje na kontrole cijelog sistema.

Cijeli sistem radi na izmjenjivu punjivu bateriju koja će obezbijediti autonomiju u trajanju od 70-80 minuta, a prisutan je i interni mikorfon na koji se ne treba posebno oslanjati ako želimo kvalitetan audio zapis na video snimku. Srećom prisutan je i 3,5mm ulaz za priključivanje nekog eksternog mikrofona.

Stabilizacija radi odlično, i kada kameru samo držite u ruci, teško je pomisliti da ne stoji na stativu. Pokreti rukom lijevo-desno, gore-dole izgledaju fenomenalno uglađeni, dok pri hodanju ili trčanju treba malo prakse i slobode u rukama i nogama da se izbjegnu blago primjetne oscilacije.

Kvalitet slike za jednu ovakvu kameru je također za svaku pohvalu. Oštrina i količina detalja u videu su odlični, a posebno treba naglasiti sjajan dinamički raspon i izuzetno dobro kontrolisanu automatiku promjene bijelog balansa. Boje su također dobro reproducirane, a jedina zamjerka je slaba kontrola digitalnog šuma, pa noćne i slabo osvjetljene uslove jednostavno treba izbjegavati. Iako se ISO osjetljivost kreće u rasponu od 100 do 3200, na snimke preko ISO 800 za korištenje u nešto ozbiljnijoj produkciju ne treba računati.

Da bi se slična funkionalnost postigla sa nekim mirrorless ili DSLR kamerama, potrebno je puno više ulaganja, kako u video opremu, tako i u stabilizaciju. DJI OSMO je na pragu onoga što je do nedavno bilo moguće samo sa profi opremom. Iako njegova kamera nije perfektna, snimanje videa iz ruke sa stabilizacijom, po ovoj cijeni, trenutno teško može biti nadmašeno.

1.345,50 KM

Avtera BH, Sarajevo http://www.avtera.ba

PLUS
Jednostavnost korištenja, odlična stabilizacija, kvalitet snimaka, 4K video

MINUS
mikrofon, šum na većim ISO osjetljivostima

SPECIFIKACIJE:
Stabilizacija po tri ose; Zenmuse X3 kamera, 12,4 MP Sony senzor; 20mm (35mm ekvivalnet) objektiv sa f/2.8 otvorom blende, ISO 100-3200 (video), 100-1600 (foto); Shutter: 30 - 1/8000s, Photo Burst Mode: 3/5/7, Auto ExposureBracketing (AEB), Interval, Timelapse, Auto Panorama, Selfie Panorama; Foto rezolucija 4000 x 3000 piksela; Video: Auto, SLowMotion (MP4/MOV),4K: (3840 x 2160) 24/25/30p; 2.7K: (2704 x 1520) 24/25/30p; FHD: 1920 x 1080 24/25/30/48/50/60/100p; HD: 1280 x 720 24/25/30/48/50/60p; Foto (JPEG, DNG(RAW), Micro SD slot, micro USB, LiPo 980 mAh, 422 grama bez telefona.