Čak i svojim izgledom OfficeJet Pro 8730 naglašava da se ne radi o samo još jednom multifunkcijskom uređaju. Na prvi pogled se ističu ekran u boji osjetljiv na dodir, te izlazna ladica koja se nalazi iza ekrana. Kao što smo već rekli u nekoliko navrata, ideja kontrolisanja multifunkcijskih uređaja sa ekranima osjetljivim na dodir je jako dobra. Na ovaj način je zaista lako iskoristiti brojne funkcije koje ovakvi uređaji posjeduju. Posebno je lako upravljati kopir i faks funkcijama.

Pored standardnog spajanja na kompjutere pomoću USB kabla, na raspolaganju je čitav niz tehnologija za prebacivanje materijala za štampanja na uređaj. Žičana i bežična Ethernet konekcija se danas podrazumijevaju, ali je štampač moguće koristiti i sa mobilnih uređaja koji koriste Android i iOS operativne sisteme. Dovoljno je instalirati HP ePrint aplikaciju i štampanje fotografija i dokumenata može da se odvija bez posredovanja desktop kompjutera. A kad smo već kod mobilnih uređaja, da spomenemo i NFC tehnologiju koja je također na raspolaganju.

USB port sa lijeve strane štampača je moguće koristiti za direktno štampanje dokumenata, ali za smještaj skeniranog materijala, što u nekim situacijama može biti prilično zgodno. Podržani su Microsoft Office formati kao i Adobe PDF.

1/1

Ulazna ladica za papir je smještena na dnu uređaja, kao što je i uobičajeno, a može sadržavati do 250 listova papira. Već spomenuta neobična izlazna ladica prima 150 listova. Ovaj Office Jet može štampati na obje strane papira, a sličnu mogućnosti ima i skener koji skenira sa obje strane lista papira. Skener je opremljen i ADF-om kapaciteta 50 listova.

Brzina štampe je vrlo bliska ako ne i bolja od kolor laserskih štampača iste kategorije. Naš test je pokazao oko 13 stranica u minuti za crno-bijelo štampanje, dok je uključivanje boje u priču rezultovalo brzinom štampe od oko 7 stranica u minuti. Brzina štampe ima i jednu negativnu posljedicu, a to je u ovom slučaju vrlo glasan rad. 

Kvalitet štampe je također jako dobar, a posebno u slučaju kada se koristi specijalni papir. Govorimo o slučaju kada se štampaju fotografije, ali i poslovni dokumneti izgledaju jako dobro. Tekst veličine 6 pointa je sasvim čitljiv na General Office postavkama.

Uz povoljnu cijenu odštampane stranice, te brzinu i obilje komunikacionih tehnologija OfficeJet Pro 8730 je vrlo moderan multifunkcijski uređaj koji pruža sve što je potrebno poslovnim korisnicima koji mjesečno štampaju do 2.000 stranica.

Cijena: 709,00 KM

Avtera, Sarajevo http://www.avtera.ba

PLUS
brzina štampe, obilje komunikacionih tehnologija, ekran u boji osjetljiv na dodir

MINUS
glasan

SPECIFIKACIJE:
Print, copy, scan, fax; Brzina štampe: 24ppm crno-bijelo, 20ppm kolor; Rezolucija, crno-bijelo: 1200 x 1200 dpi; Rezolucija, kolor: 2400 x 1200 dpi; WiFi 802.11 b/g/n; Ethernet 10/100; USB; NFC; Duplex štampanje; 2x RJ-11 modem port/phone; ScannerFlatbed, ADF 50 listova, 1200dpi; Preporučeni mjesečni ciklus: od 250 do 2000 .