IdeaPad laptopi iz Lenova obično su u sjeni mnogo poznatijih ThinkPad uređaja, što je sasvim razumljivo obzirom da se radi o prilično različitim kategorijama. Ali model 700-17 pokazuje da se među IdeaPad uređajima ima modela koji mogu zadovoljiti zahtjevne kupce.

IdeaPad 700-17 je veliki laptop, što jasno sugeriše njegova oznaka. Ipak, radi se o prilično tankom prenosniku, pogotovo kada se u obzir uzme snažan hardver upakovan u njegovo kućište.

Intelov i7 procesor ima četiri jezgre uz HT virtualizaciju, te relativno nisku frekvenciju od 2,6 gigaherca. Međutim, Turbo frekvencija ovog procesora je 3,5 gigaherca, pa sa performansama teško da će biti problema. Upakovan je i SSD disk kapaciteta 256 gigabajta, pa se radna memorija od 8 gigabajta čini kao nedovoljna u odnosnu na ostale komponente. Ipak, to bi bila malo preoštra ocjena.

Grafička kartica dolazi iz Nvidia pogona, i to iz njihovog srednjeg segmenta prethodne generacije. GeForce GTX 950M će tako biti dovoljna za dosta igranja, mada ne uvijek na nativnoj rezoluciji ekrana i ne uz maksimalne detalje.

Ekran dijagonale 17 inča ima FullHD rezoluciju, te antirefleksivni ili anti-glare premaz, pa mu dajemo jako dobre ocjene. Obzirom da se radi o IPS matrici sa LED osvjetljenjem, zaista je teško naći mane.

1/1

DVD pisača nema u kućištu laptopa, ali na naše iznenađenje, Lenovo prilaže eksterni u pakovanju uređaja. Izdvojimo i JBL zvučnike koji ovako snažnom laptopu dodaju i multimedijalni predznak, mada je tu važnija podrška za Dolby Home Theater standard.

Tastatura u island izvedbi je prilično dobra uz danas vrlo traženo pozadinsko osvjetljenje. Ne bismo je baš poredili na ThinkPad tastaturama, ali je sasvim dobra i na duže staze. Touchpad je dobar, bez posebno dobrih ili posebno loših osobina.

Test baterijske autonomije je pokazao 3 sata i 35 minuta HD video reprodukcije, i to je možda jedina karakteristika ovog laptopa koja zaslužuje poboljšanja. Ipak, uz snažan hardver, to mu je moguće i oprostiti.

Dakle, kao što vidite, ovaj IdeaPad kao da je došao iz neke druge kategorije.

Cijena: 2.099,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
snažan hardver, tanak, ekran

MINUS
nema operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6700HQ (2,60GHz, 6MB, Turbo: 3,5 GHz), quad-core, HT; NVIDIA GTX 950M 4GB; 17,3" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 8GB DDR4 RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Eksterni DVD pisač; JBL zvučnici; 418 x 283 x 25 mm; 2,7 kg.