Na spomen Dell laptopa, većini korisnika na pamet padnu Insprion i XPS serije, a oni malo upućeniji znaju i za Latitude poslovne uređaje. Međutim, postoji i Vostro serija, namijenjena poslovnim korisnicima iz segmenta manjih kompanija. Pogađate, testirali smo jedan Vostro laptop i to iz serije 5000.

Osim oznake 5000, treba naglasiti i broj 15 koji stoji uz ime serije kojoj ovaj Vostro pripada, pošto nam to govori da se radi o laptopu sa ekranskom dijagonalom dugom 15,6 inča. Naš testni model ima konkretnu oznaku 5568, ali to nam ne govori mnogo pošto na tržištu postoji nekoliko različitih hardverskih konfiguracija.

Ipak, prije nego krenemo na konkretne brojke, da prokomentarišemo izgled ovog prenosnika. Na prvi pogled je jasno da se radi o poslovnom uređaju, jer su mu linije stroge i ozbiljne, bez značajnijih dizajnerskih detalja. Laptop je tanji od dva centimetra i lakši od dva kilograma, pa mu prenosivost možemo ocijeniti sa prilično dobrim ocjenama.

Kada već govorimo o prenosivosti spomenimo i naš test baterije sa HD video reprodukcijom koji je pokazao 4 sata i 24 minute rada bez napajanja. Za ovaj rezultat najzaslužniji je Intel i7 procesor sedme Kaby Lake generacije. Radi se o modelu 7500U sa dvije jezgre, HT tehnologijom i Turbo frekvencijom od 3,5 gigaherca.  Tu je i prigodnih 8 gigabajta memorije u DDR4 izdanju, što diktira svjež Intelov glavni procesor.

Hard disk ima kapacitet od jednog terabajta i predstavlja najslabiju tačku sistema. Kapacitet nije već problem, već njegova brzina zbog ploča koje se rotiraju svega 5.400 puta u minuti. To jednostavno nije dovoljno za snagu ostataka konfiguracije. Nažalost, promjena hard diska nije lagan zadatak zbog nedostatka servisnih portova sa donje strane. Ovakva hardverska konfiguracija zaslužuje SSD disk.

1/1

Pored u procesor integrisane Intel grafike, Vostro sadrži i Nvidia GeForce 940MX grafičku karticu sa 4 gigabajta memorije. Pitanje je koliko će poslovni korisnici iskoristiti snagu ove kartice iz srednjeg mobilnog segmenta. Kad smo već kod multimedije, spomenimo i prilično snažne stereo zvučnike.

Kako je ovo ipak poslovni uređaj, na spisku opreme se našao čitač otisaka prstiju koji podržava Windows Hello autentifikaciju, te TPM 2.0 čip za lakši rad sa enkriptovanim podacima.

Što se ekrana tiče, njegove karakteristike su tipične za TN matricu, mada moramo izdvojiti FullHD rezoluciju i anti-refleksivni sloj koji olakšava rad u uslovima jakog okolnog osvjetljenja.  Island tastatura ima plitke tipke nedefinisanog hoda, a našlo se mjesta i za numerički dio. Touchpad je solidan, pa mu nismo uspjeli pronaći neke ozbiljnije zamjerke.

Windows 10 Pro je operativni sistem koji se već nalazi na hard disku, uz nešto Dell alata i McAfee Antivirus. Kada sve uzmemo u obzir, Vostro 5568 je tipična poslovna mašina, bez značajnijih iskakanja od prosjeka kategorije kojoj pripada.

 

Cijena: 2.180,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
solidna oprema

MINUS
spor hard disk

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 7500U (2,70GHz, 4MB, Turbo: 3,5 GHz), dual-core, HT; Nvidia GeForce 940MX 4GB; Intel HD Graphics 620; 15,6" TN LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 8GB DDR4 RAM; HDD 1 TB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Pro; 380 x 252 x 19 mm; 1,98 kg.