HP-ova ProBook serija laptopa namijenjena je poslovnim korisnicima, ali ProBook 450 G3 koji smo testirali može zadovoljiti potrebe mnogo šireg kruga korisnika.

Definiciju poslovnog laptopa danas nije lako postaviti, posebno kada su hardverske karakteristike u pitanju. Zapravo, hardverska konfiguracija je najmanje važna, mnogo je bitnije što lakše servisiranje, te postojanje nekih sigurnosnih tehnologija kako bi podaci na uređaju bili što zaštićeniji. Međutim, sve nabrojano je važno svim korisnicima laptopa, pa poslovna kategorija danas može sasvim dobro proći i kod drugih kategorija kupaca.

Zaobljeni ćoškovi HP ProBook-a ne uklapaju se u poslovnu kategoriju, pošto zbog njih laptop djeluje prilično veselo. A i nešto veća debljina kućišta ne odgovara današnjem pojmu ozbiljnog kompjutera za ozbiljne poslove.

Međutim, ako zavirimo u tabelu specifikacija, vidjećemo da tamo nema ništa neozbiljno. Prije svega, tu je i7 Intel procesor šeste, odnosno SkyLake generacije. Čip sa oznakom 6500U ima dvije jezgre uz HT tehnologiju, te osnovnu frekvenciju od 2,5 gigaherca može po potrebi podići na Turbo frekvenciju od 3,1 gigaherc. Sve manje od 8 gigabajta memorije bi bilo malo za ovaj procesor, a tu je i terabajtni hard disk. Naravno, uvijek postoji dilema između većeg i sporijeg mehaničkog diska ili bržeg i manjeg SSD-a koji je i skuplji. Svako mora donijeti sopstvenu odluku, a naš testni primjerak je bio opremljen mehaničkom varijantom.

Spomenimo u ovom trenutku održavanje i nadogradnju laptopa, čemu služe dva poklopca sa donje strane. Ispod većeg se nalaze hard disk i dva slota za memoriju od kojih je jedan slobodan za dalja proširenja. Manji poklopca je interesantniji, jer se ispod njega nalazi M.2 slot za spajanje brzih SSD diskova nove generacije.

1/1

15,6 inčni ekran ima FullHD rezoluciju i anti-refleksivni premaz, ali TN matrica ne prati ove dobre karakteristike ekrana. Uglovi vidljivosti, te vjernost prikaza boja su joj najveći problem, ali to za poslovno-kućni laptop i nije od presudne važnosti. Osim, naravno, ako se bavite grafičkim dizajnom ili nekim sličnim zanimanjem.

U konfiguraciji je i AMD Radoen R7 M340 grafička kartica, ali nekako nam se čini da će najčešće sliku prikazivati Intelova integrisana grafika iz procesora, pošto je ona sasvim dovoljna za potrebe ovog laptopa. Ipak, ako nekome padne na pamet pokretanje neke zahtjevnije 3D igre, i to je moguće uz smanjivanje detalja i rezolucije.

Baterijska autonomija je na našem testu HD video reprodukcije potraja 5 sati i 39 minuta, što je sasvim lijep rezultat. Da bismo sproveli test, instalirali smo Windows 10, pošto je na hard disku bio samo neupotrebljivi FreeDOS, pa na to treba obratiti pažnju.

Na kraju, tastatura je sasvim solidna, posebno ako volite kratak hod tipki koji je danas popularan. HP je jedno vrijeme na poslovnim laptopima ugrađivao touchpad-e vrlo loše kvalitete, ali to je srećom ispravljeno, pa je moguće povremeno raditi i bez eksternog miša.

U zaključku, na pamet nam pada jedan drugi slično opremljen laptop koji je imao samo HD Ready ekran. U njihovom poređenju HP ProBook 450 G3 sasvim lijepo pokazuje koliko je ekranska rezolucija važna, te je zbog toga i stavljamo kao najvažniju karakteristiku ovog uređaja.

 

Cijena: 1.649,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekranska rezolucija, anti-refleksivni premaz ekrana, lagana nadogradnja

MINUS
spor mehanički hard disk, bez operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6500U (2,50GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz); AMD Radeon R7 M340 2GB; 15,6" TN LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR4 RAM; HDD 1 TB, 5.400 rpm; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 378 x 264 x 25 mm; 2,07 kg.