Lenovo IdeaPad serija 300 nedavno je osvježena, a novi modeli nose oznaku 310. Pojavljivanje 15,6 inčnog modela na našem tržištu iskoristili smo za testiranje.

Lenovo laptope iz IdeaPad serije 310 svrstava u multimedijalne laptope, mada bismo mi dodali da se zapravo radi o svestranom ili, kako to Englezi kažu, all-rounder uređaji koji je dovoljno dobar za veliki broj zadataka koji se može postaviti pred moderan prenosni kompjuter.

Kućište laptopa je plastično u kombinaciji crne i sive boje. Preciznost izrade je jako dobra, ali bi čvrstoća trebala biti malo bolja, posebno kada je poklopac ekrana u pitanju. Dakle, prilikom transporta u torbi ili ruksaku potrebno je biti pažljiv. Portovi su smješteni sa lijeve i desne strane, bez iznenađenja kada je njihov izbor u pitanju. Od tri USB porta jedan je u 3.0 izdanju, a mjesta se našlo i za VGA port.

Kako je ovo 15,6 inčni laptop, pa još i sa multimedijalnim predznakom, Lenovo nije izostavio DVD pisač. Tu je i Dolby softver za fino podešavanje zvuka, te prilično snažni zvučnici smješteni sa donje strane uređaja. Uz web kameru na vrhu ekrana multimedijalne karakteristike su sasvim lijepo zaokružene.

Najbolja karakteristika ovog laptopa je njegov snažan hardver. Glavna snaga potiče iz Intel Core i7 procesora sa dvije jezgre koje se HT tehnologijom uduplavaju. Tu je i 8 gigabajta memorije i to u DDR4 izdanju. Za smještaj podataka na raspolaganju je SSD disk kapaciteta 256 gigabajta, što je baš dobra osobina za jedan ovakav laptop.

1/1

U konfiguraciji je i Nvidia GeForce grafička kartica 920MX, što je unaprijeđeni model 920M. Najveća razlika je u novoj Maxwell arhitekturi koja podržava DirectX12. Zbog toga će dosta igara biti igrivo na nativnoj rezoluciji ekrana uz smanjivanje detalja.

Ekran ne prati snagu laptopa, posebno kada je rezolucija u pitanju. HD rezolucija je danas uobičajena u najnižem segmentu, pa je šteta što ovaj laptop nije opremljen FullHD ekranom. Posebno kada se u obzir uzme snažan hardver koji je sposoban za mnogo toga. Zbog toga je ovaj laptop dobar kandidat za često korištenje sa vanjskim monitorom.

Prilikom našeg testa HD video reprodukcije, baterija je izdržala 3 sata i 18 minuta sa integrisanom Intel grafičkom karticom.

Tastatura je solidna sa ravnim i plitkim tipkama, kakve su danas prilično popularne. Iako postoji određeno savijanje kada se tipke jače pritisnu, dovoljno je dobra i za duža kucanja. Imamo utisak da je ovaj laptop mogao proći i bez numeričkog dijela, a u tom slučaju bi tastatura bila centrirana u odnosu na ekran. Touchpad ima izdvojene tipke, pa mu je ocjena vrlo dobra jer je uredno izvršavao svoju funkciju.

Na kraju, Lenovo IdeaPad 310 dolazi bez operativnog sistema, pa treba računati na dodatni trošak za Windows licencu. Bez obzira na to, ovaj laptop predstavlja prilično dobru vrijednost za svoju cijenu.

 

Cijena: 1.649,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
snažan hardver

MINUS
nema operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6500U (2,50GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz), dual-core, HT; NVIDIA GTX 920M 3GB; 15,6" TN LED ekran, 1366x768; 8GB DDR4 RAM; SSD 256 GB; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 379 x 260 x 22,9 mm; 2,2 kg.