U svojoj seriji opreme za igrače koju naziva jednostavno Y, Lenovo pored laptopa ima i drugu periferiju. Između ostalog, tu su i miševi, pa smo jednog nazvanog Gaming Precision, uzeli na test.

Lenovo sa svojim Y Gaming Precision mišem prati dizajnerske smjernice koje koristi na svoj opremi za igrače. To se odnosi na izbor boja: crnu i crvenu, te na korištenje nepravilnih uglova. Sve to ćete pronaći i na ovom mišu. Dizajn je solidan, ali je Lenovo trebao koristit malo kvalitetnije materijale ili barem one koji pod rukom daju nešto bolji utisak. Ovako, miš djeluje jako plastično, mada je zapravo jako čvrst.

Ipak, kao najvažniju osobinu bi izdvojili dimenzije ovog miša,  jer je ovo sigurno jedan od najvećih digitalnih glodara koji je prošao kroz naš lab. Dakle, ovo je periferija za one sa velikim rukama ili za one koji su navikli da miša drže čitavom površinom dlana. Ako volite i teške miševe, obradovaće vas informacija da se sa donje strane miša nalazi okrugli otvor za ubacivanje do četiri tega težine po pet grama koji se uz miša isporučuju u kutiji oblika slova Y.

Na mišu je ukupno devet tipki, ako računate scroll up i down, što Lenovo u svojim materijalima i čini. Od tih devet, odnosno sedam tipki, izdvojimo back i forward tipke, koji nisu zajedno kako je to uobičajeno na većini miševa. Back tipka je iznad palca, a forward na njegovom vrhu, što je neuobičajena pozicija, ali se na nju lako navići. Spomenimo i dvije tipke uz glavnu lijevu tipku, koje su predefinisane kao volume up i down, što je zgodno ali se može i promijeniti.

1/1

Za promjenu funkcija tipki, ali i ostalih parametara miša koristi se Lenovo softver koji nije lako pronaći na zvaničnim stranicama. Kada to uspijete, bićete iznenađeni dizajnom aplikacije i smještanjem pojedinih funkcija. Na primjer, makro funkcije podešavate klikom na točkić u desnom gornjem uglu, koji nas je asocirao na Settings oznaku. Ipak, sve potrebno za podešavanje miša je prisutno.

Laserski senzor ima rezoluciju od čitavih 8.200 dpi, ali smo mi bili vrlo zadovoljni i sa 3.200. Rezoluciju mijenjate tipkom iza scroll tipke, a na raspolaganju su četiri konfiguracije. Za one najpreciznije među nama, postoji mogućnost podešavanja polling rate-a na čitavih 1000 herca.

Tokom testa miš se pokazao kao jako precizan, a čak nam ni dimenzije nisu previše smetale iako smo navikli na daleko manje miševe. Dakle, ako imate nešto od Lenovo opreme, posebno ako je riječ o njihovoj gaming opremi, onda biste trebali imati i Lenovo Y Gaming Precision miš.

 

 

Cijena: 120,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
vrlo precizan i udoban miš unatoč ogromnim dimenzijama

MINUS
plastika kvari ukupni utisak

SPECIFIKACIJE:
Laserski senzor, 8.200dpi; 1000 Hz maksimalni polling rate; 9 tipki (7 + scroll up i down); Omron prekidači; USB, kabl 1,8m; Pulsirajuće LED osvjetljenje.