Iako se na svjetskom tržištu već može kupiti i treća generacija HP-ovog ultrabook-a Spectre x360, na naše tržište je upravo stigao model druge generacije. A, to i nije tako loša stvar, jer je noviji uređaj izgubio mnogo portova, pa bi se moglo reći da je stariji model zapravo bolji izbor. Bez obzira na to, radi se o izuzetnom uređaju.

Trend da se izbacuju portovi i druge karakteristike iz laptop uređaja kako bi se postigao što tanji dizajn nije nov. Ovo je prvi počeo da radi Apple, ali su ga ubrzo počeli slijediti i drugi proizvođači. Sve ovo govorimo zbog toga što je HP Spectre x360 G2 dobro opremljen laptop za svojih 15 milimetara debljine. Kao što rekosmo, za njegovu noviju verziju to se ne može reći. Tri USB porta verzije 3.0, HDMI i miniDisplay port, te čitač memorijskih kartica sasvim su dobra oprema jednog tankog ultrabook-a kakav je Spectre x360.

Aluminijumsko kućište laptopa izgleda odlično, a ističu se i ogromni touchpad, te glossy ekran koji izgleda kao da je samo nalijepljen na alu kućište. Ekran osjetljiv na dodir ima odlične karakteristike, a to se posebno odnosi na uglove vidljivosti. Rezolucija je za 13,3 inčnu dijagonalu izuzetno visoka: 2560 x 1440 piksela. Srećom, Windows 10 prilično dobro barata sa visokim DPI vrijednostima, pa sa radom u desktop aplikacijama nismo imali problema.

Spectre x360 nije samo laptop, veći tablet, pa spada u danas popularne 2-u-1 uređaje. Ekran se rotira oko donje ivice, a mehanizam odlično obavlja svoj posao. Uz težinu manju od jednog i pol kilograma, Spectre se povremeno može koristiti i kao tablet, mada je ovo po većini svojih karakteristika prvenstveno laptop.

1/1

Hardverske karakteristike su impresivne, posebno kada u obzir uzmemo veličinu uređaja. Osnova sistema je Intel i7 procesor šeste generacije, uz 8 gigabajta memorije i prostrani SSD disk kapaciteta 512 gigabajta.  Uz sve ove ljepote tu su i prilično glasni Bang & Olufsen zvučnici, te solidna web kamera. Bluetooth i bežičnu mrežu valjda ne treba ni spominjati, ali možda treba naglasiti TPM čip verzije 2.0, što će cijeniti poslovni korisnici.

Rad na baterije je još jedna od čitavog niza odličnih karakteristika ovog laptop, pa je na našem testu HD video reprodukcije baterija izdržala više od devet sati rada. Zaista impresivno.

Prostran touchpad smo već spomenuli. On je zbog svojih dimenzija vrlo ugodan za rad, pa tokom testa nismo ni posezali za eksternim mišem. LED osvjetljena tastatura je tipična za ultrabook, sa tipkama vrlo plitkog hoda. Ako bismo joj šta zamjerili, onda je to plastika od koje je izrađena, i to samo zato što odudara od alu kućišta laptopa. Ali do sada nismo vidjeli tipke tastature napravljene od aluminijuma.

HP Spectre x360 ima slično ime kao i jedan od filmova Jamesa Bonda, a nakon što smo ga testirali možemo reći da je po praktično svim svojim karakteristika dostojan najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu. Odličan laptop u svakom pogledu.

 

Cijena: 3.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, hardver, baterija, ukupni utisak

MINUS
bilo šta napisati u ovoj rubrici je cjepidlačenje

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6600U (2,60GHz, 4MB, Turbo: 3,4 GHz), dual core, HT; Intel HD Graphics 520; 13,3" IPS LED ekran, 2560x1440, osjetljiv na dodir; 8GB DDR3 RAM; SSD 512 GB M.2; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; 3x USB 3.0; HDMI; miniDisplay Port; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Bang & Olufsen zvučnici; TPM 2.0; Microsoft Windows 10 PRO; 325 x 218 x 15 mm; 1,48 kg.