Dok čekamo da vidimo da li će Microsoftov Surface Studio All-in-One uređaj uspjeti osvojiti korisnike i bar malo ugroziti neprikosnovenu poziciju iMac kompjutera, da vidimo šta se može naći u budžet segmentu ovog tržišta.

Cjenovno povoljni segment tržišta All-in-One ili sve-u-jednom uređaja je vrlo siromašan, a to posebno važi za naše tržište. Ali, s vremena na vrijeme, u našim kompjuterskim prodavnicama se pojavi poneki All-in-one prihvatljive cijene za širi krug kupaca. Jadna od tih rijetkih ptica je Dell OptiPlex 3030, koji se trenutno nalazi u ponudi domaćih prodavaca.

Dell je OptiPlex 3030 i 9030 All-in-One kompjutere predstavio 2014. godine i od tada ih redovno hardverski osvježava, što znači da se mogu naći u raznovrsnih hardverskim konfiguracijama. Model 9030 je sa vrha ponude, a mi se bavimo cjenovno povoljnijim modelom 3030.

Dizajn uređaja nije na nivou Microsoft i Apple top ponude, ali uz ovakvu cijenu to ne treba ni očekivati. Kako se radi o proizvodu za poslovne korisnike, tako je i glavna karakteristika dizajna nenametljivost. Ovaj OptiPlex je u potpunosti crn i u potpunosti izrađen od plastike.

Ispod ekrana dijagonale 19,5 inča nalazi se rupičasta traka ispod koje se nalaze zvučnici, što je tipično za ovakve uređaje. Stalak monitora, odnosno čitavog uređaja, podržava podešavanje vertikalnog nagiba. Portovi su smješteni na dvije lokacije. Na lijevoj ivici ekrana nalaze se dva USB porta, čitač memorijskih kartica, te izlaz za slušalice. Sa zadnje strane mogu se  vidjeti još četiri USB porta u 2.0 izdanju, audio izlaz, VGA, te Ethernet portovi. Na zadnjoj strani je i Kensigton Lock za sprečavanje krađe, što je uobičajeno za laptop kompjutere. Na desnoj ivici je DVD pisač.

1/1

Hardverska konfiguracija se sastoji od Intel i3 procesora sa dvije jezgre i HT tehnologijom, 4 gigabajta memorije, te hard diska kapaciteta 500 gigabajta. Uz Gigabitni Ethernet, bežičnu mrežu "n" standarda, Bluetooth 4.0 i HD web kameru na vrhu monitora, možemo reći da se radi o sasvim standardnoj i dovoljnoj konfiguraciji.

Ekran dijagonale 19,5 inča ima rezoluciju 1600x900 piksela, ali je njegova najbolja karakteristika anti-refelksivni premaz koji značajno olakšava rad. Generalno, slika je vrlo ugodna za oči. Spomenimo još i klizni poklopac za web kameru na vrhu ekrana, što je zanimljiv dodatak za sve one koji se ne osjećaju sigurno. Na kraju hardverske priče, Dell uz kompjuter isporučuje tastaturu i optičkog miša.

Naš testni primjerak je bio opremljen Ubuntu Linuxom u prilično staroj verziji 12.04, mada je sistem odmah po pokretanju ponudio nadogradnju na verziju 14.04. Iako ni to nije najnovija verzija ovog operativnog sistema, moramo naglasiti da nas je iznenadio brz rad ovog kompjutera. Ubuntu Linux sa ovakvim hardverom zaista pruža optimalno iskustvo, ali kako je ovo prvenstveno poslovni uređaj, vjerujemo da će instalacija Windowsa biti jedan od prvih zadataka koji će se obaviti na ovom kompjuteru.
Sve u svemu, ako vam ne smeta nešto teža nadogradnja koja prati svaki All-in-One uređaj, Dell OptiPlex 3030 je kompjuter koji nudi sve što treba poslovnim korisnicima.

 

Cijena: 1580,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
brz rad u kombinaciji sa Ubuntu Linuxom, nenametljiv dizajn

MINUS
teža nadogradnja hardvera, stara verzija Ubuntu Linuxa

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 mobilni procesor 4160, 3,6GHz, dual-core, HT; Intel HD Graphics 4400; 19,5" LED ekran, 1600x900; 4GB DDR3 RAM; HDD 500 GB; DVD-RW; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 6x USB 2.0; VGA; Audio I/O; izlaz za slušalice; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Tastatura i miš; Ubuntu Linux 12.04.