Kupovina laptopa nikada nije jednostavan zadatak, a posebno danas kada se na tržištu nalazi veliki broj sličnih modela. Stvar se još više komplikuje u takozvanoj budžet kategoriji u kojoj važe cijene koje ne premašuju 1.000 KM. Međutim, i tu se mogu pronaći zanimljivi modeli vrijedni naše recenzije.

U budžet kategoriji trenutno se uglavnom nalaze laptopi opremljeni nekim AMD-ovim APU procesorima ili Intel-ovim Pentium i Celeron procesorima Braswell generacije. Međutim, tu i tamo se pronađe neki izuzetak opremljen nešto jačim hardverom. Jedan takav koji se trenutno može kupiti na našem tržištu je Lenovo IdeaPad 100 laptop. Radi se o 15,6 inčnom laptopu koji pored Intel-ovog i3 procesora ima i Nvidia GeForce grafiku. Naravno, radi se grafici iste kategorije kao i sam laptop, ali ipak treba imati na umu da ovaj uređaj košta manje od 1.000 KM.

Kućište laptopa izrađeno je od mat plastike, kakva se i očekuje u ovoj kategoriji. Poklopac ekrana ima teksturu koja stvara utisak kvalitetnijeg materijala. Ukupna čvrstoća je na zadovoljavajućem nivou, ali treba biti pažljiv prilikom transporta u torbi ili ruksaku.

Svi portovi sa izuzetkom čitača memorijskih kartica su na lijevoj ivici laptopa, uključujući i tipku za uključivanje. Portova nema mnogo, prisutno je samo ono najneophodnije, uključujući i jedan USB 3.0. Konektor za strujni adapter je možda mogao dobiti neku malo bolju lokaciju, jer prilično smeta, posebno ako se koristi Ethernet mrežna konekcija. Čitač memorijskih kartica je na prednjoj strani, ali ispod donje ivici, pa se ne vidi na prvi pogled, dok je na desnoj strani DVD pisač.

1/1

Hardverska konfiguracija je solidna, pa su pored Intel i3 procesora oznake 5005U, tu i četiri gigabajta memorije i terabajtni hard disk. Diskretna grafička kartica GeForce GT 920M je zgodan dodatak, ali postoji i model bez nje koji ima još nižu cijenu. Intel-ova grafika 5500 iz procesora je sasvim dovoljna za ovakav laptop. Generalno, performanse su sasvim solidne, obzirom da je i3 procesor sa dvije jezgre značajno snažniji od Pentium i Celeron procesora iste generacije.

Ravna island tastatura je neobična zbog uguranog numeričkog dijela koji je slobodno mogao biti i izostavljen. Tipke su plitke, ali dobro definisane, pa nisu loše čak ni za duže kucanje. Touchpad je sličan kao i tastatura: solidan, bez izraženih dobrih ili loših osobina. Dobro je što su tipke izdvojene iz površine osjetljive na dodir, pošto su u ovoj kategoriji takva rješenja obično loša.

Ekran dijagonale 16,5 inča ima rezoluciju 1366x768 piksela. Karakteristike su mu tipične za TN panel, pa ni ovde nemamo mnogo toga za reći.

Na kraju, laptop je došao bez operativnog sistema, pa je bio dobar kandidat za neku Linux distribuciju. Mi smo ga probali sa Linux Mint-om, na kojem nam nije radila web kamera. Zbog toga će buduću vlasnici vrlo vjerovatno ipak izbrati Windows, koji će u ovakvoj hardverskoj konfiguraciji raditi bez ikakvih problema.

Cijena: 869,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
solidan hardver za traženu cijenu

MINUS
nema OS-a

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 mobilni procesor 5005U (2,00GHz, 6MB, Turbo: 3,6 GHz), dual-core; Nvidia GeForce GT 920M, 2 GB; Intel HD Graphics 5500; 15,6" TN LED ekran, 1366x768; 4GB DDR3 RAM; HDD 1 TB; DVD-RW; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 1x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; web kamera 0,3MP; 378 x 265 x 22 mm; 2,0 kg.