Desktop kompjutere ne testiramo često pošto se na ovom dijelu tržišta ne dešavaju značajnije promjene. Posebno ako se radi o poslovno-kućnom dijelu ovog tržišta. Ali, to nije razlog da s vremena na vrijeme ne testiramo neki zanimljivi uređaj iz ovog segmenta.

Uređaj koji nam je privukao pažnju na cjenovnicima domaćih distributera dolazi iz kompanije Dell, a radi se o Vostro 3250 desktop kompjuteru. On spada u klasu small form factor, što će reći da je čitav kompjuter zapakovan u kućište vrlo malih dimenzija.

Pored malih dimenzija, za ovo kućište je karakteristično da može stajati u tower ili uspravnom, ali i u desktop, odnosno, položenom položaju. Zbog malih dimenzija posebno je zgodan ovaj zadnji jer može poslužiti za ergonomsko podizanje monitora sa površine ranog stola. U tom slučaju sve podsjeća na PC XT kompjutere iz kasnim osamdesetih godina prošlog vijeka, ali u svemu tome ima i nekog šarma.

Na prednjoj strani su pored DVD drajva slot-in formata i dva plava USB porta, što znači da podržavaju 3.0 standard. Zgodno, jer se na ove portove obično spajaju USB stick-ovi i hard diskovi. Tu je još i čitač memorijskih kartica, te audio izlaz koji podržava slušalice i headset-ove.

Zadnja strana ne otkriva posebna iznenađenja, osim činjenice da se koristi custom napojna jedinica, što i nije neko iznenađenje zbog veličine kućišta. Ono što se ne vidi je bežična mrežna kartica, što pojednostavljuje instalaciju, jer se izbjegava korištenje Ethernet kablova.

1/1

Do unutrašnjosti se dolazi odvrtanjem dva šarafa i skidanjem gornjeg poklopca. Unutra je sve uredno i minijaturno, sa dodatnim usmjerivačem zraka na ventilatoru procesora. Unutrašnjost kućišta hladi samo jedan ventilator postavljen na prednjoj strani. Za eventualna proširenja na raspolaganju su dva PCI Express slota, jedan u x1, a drugi u x16 izdanju. Od dva memorijska slota, jedan je popunjen modulom od 4 gigabajta.

Naša testna konfiguracija bila je bazirana na Intel Pentium procesoru sa dvije jezgre i relativno visokoj frekvenciji od 3,3 gigaherca. Iz Pentium G4400 procesora se koristi i Intel-ova integrisana grafika oznake 510. Disk kapaciteta 500 gigabajta je u 3,5 inčnom izdanju, ali je važnije što se radi o modelu koji svoje ploče okreće brzinom od 7.200 okretaja u sekundi.

Na kraju nam ostaje da spomenemo Ubuntu Linux u verziji 14.04 koji će trebati nadograditi na nešto novije. To će možda uraditi kućni korisnici, dok će poslovni vjerovatno pretražiti svoje ugovore sa Microsoftom kako bi što jeftinije došli do Windows licence.

Sve u svemu, Dell Vostro 3250 je klasična poslovna mašina koja potvrđuje ono što smo rekli u uvodu – na ovom dijelu tržišta nema značajnijih promjena.

 

Cijena: 799,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
male dimenzije, desktop i tower orijentacija

MINUS
stari Ubuntu Linux

SPECIFIKACIJE:
Intel Pentium Processor G4400 (3,30GHz, 3MB), dual-core; Intel H110 čipset; Intel HD Graphics 510; 4GB DDR3 RAM; HDD 512 GB; DVD-RW; WiFi 802.11n; GigabitEthernet; 4x USB 2.0; 2x USB 3.0; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; Ubuntu Linux 14.04.