Laptopi za igrače su postali toliko popularni da su proizvođači počeli da kreiraju podkategorije. Na testu smo imali baš jedan takav laptop: Lenovo IdeaPad Y700 spada u entry-level kategoriju laptopa namijenjenih igračima. Da vidimo šta to tačno znači.

Po vanjskom izgledu i korištenim materijalima u izradi kućišta teško je reći da se radi o nekakvoj entry-level kategoriji. Aluminijum i ona prijatna gumirana plastika su glavni gradivni materijali kućišta.  A kombinacija crne i crvene boje nesumnjivo govori o kakvom se laptopu radi, pa je na prvi pogled jasno da ovo nije poslovni laptop. Posebno je atraktivna tastatura osvjetljena crvenim svjetlom, te isto tako crvene rešetke zvučnika smještene ispod ekrana.

Ekran dijagonale 15,6 inča ima FullHD rezoluciju, IPS matricu i prilično snažno LED osvjetljenje. Ako ćemo biti cjepidlake, možemo reći da prikaz boja baš i nije najrealističniji, ali to ovom laptopu i ne treba. Bitno je da boje što više šljašte, a to je Lenovo i postigao. Dakle, ovo je ekran sasvim dostojan jednog gaming laptopa, bez obzira u kojoj je kategoriji.

Pohvale se mogu uputiti i za zvuk, jer je u standardnoj opremi i subwoofer. Zvučni sistem je prilično glasan, pa će posezanje za slušalicama biti rijetko.

Za performanse je prvenstveno zadužena grafička kartica Nvidia GeForce 960M, ali ništa lošiji nisu ni Intelov i7 procesor sa četiri jezgre i HT-om, te 16 gigabajta DDR4 memorije. Obzirom na FullHD ekran, sa ovakvim hardverom ćete moći igrati skoro svaku igru bez smanjivanja rezolucije. Detalje će ponekad trebati malo podesiti kako bi se dobio dovoljan broj sličica u sekundi, ali to će biti slučaj samo sa najzahtjevnijim ili najneoptimizovanijim igrama.

1/1

Spomenimo još i dva hard diska u konfiguraciji, jedan SSD i jedan mehanički sa kapacitetima od 128 gigabajta i jednog terabajta. DVD drajva nema uprkos većim dimenzijama, ali Lenovo uz ovaj IdeaPad isporučuje eksterni DVD pisač. I kad već spominjemo dimenzije, recimo i to da sve ovo ima težinu od prilično malih 2,6 kilograma.

LED osvjetljenu tastaturu smo već spomenuli. Njene mekane tipke nisu najbolje što Lenovo proizvodi, ali su dovoljno dobre za ovakav laptop. Touchpad je solidan, ali ovakva mašina prosto vrišti za dobrim mišem visoke rezolucije. Zagrijavanje gornje površine je primjetno kod dugotrajnijeg opterećenja, posebno desnog dijela tastature gdje se nalaze numeričke tipke.

Na kraju spomenimo trajanje baterije, koje sa Intelovom integrisanom grafičkom karticom traje više od četiri i pol sata. Uključivanjem GeForce kartice, odnosno pokretanjem neke igre, vrijeme se skraćuje na nešto više od sat vremena, što je nekakav prosječan rezultat. Ali baterija svakako nije posebno bitna komponenta gaming laptopa, jer trenutno ne postoji mogućnost višesatnog igranja bez električne utičnice ni na jednom laptopu.

U zaključku možemo reći da bez obzira u koju ga klasu gaming opreme svrstavali, IdeaPad Y700 predstavlja vrlo atraktivnu mašinu, koju bi svako od nas poželio imati na krilu.

 

Cijena: 2.680,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
snažan hardver, dobar dizajn

MINUS
zagrijavanje desnog dijela gornje površine

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6700HQ (2,60GHz, 6MB, Turbo: 3,5 GHz) quad-core, HT; NVIDIA GTX 960M 4GB; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080; 16GB DDR4 RAM; SSD 128 GB; HDD 1 TB; eksterni DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; VGA; Audio I/O; 2.1 zvučnici, 3w subwoofer; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10; 387 x 277 x 25,95 mm; 2,6 kg.